Baba-mama foglalkozások – melyiket válasszuk?

Csiribiri Tanoda, Dúdolda, Mackó Mocorgó, Ringató és Kerekítő – néhány rendszeres baba-mama foglalkozás. Az anyukáknak nem könnyű eldönteniük, hogy melyiket válasszák. Van, amelyik már jól bejáratott, divatos, de van, amelyik csak egy szűkebb rétegnek szól. Segítünk eligazodni.

Jelenleg öt rendszeres baba-mama foglalkozásból választhatnak a pécsi anyukák, szinte nincs olyan hétköznap, amikor ne lenne egy-egy ilyen program. A két országos hálózat – Ringató, Kerekítő – mellett már három pécsi program is van a városban. Szinte mindegyik ének-zenés foglalkozás, népdalokkal, mondókákkal tarkítva. Egyikük – a legújabb ilyen foglalkozás – kicsit messzebbre megy, a versek és dalok mellett a mesék szimbolikus világába is bevezetik a gyerekeket és a szülőket.

Csiribiri Tanoda

Az Új Akropolisz Egyesület mesekutató csoportjának tagjai által megalkotott Csiribiri Tanoda úgy válogat a magyar néphagyomány és költészet kincsesládájából, hogy egészséges lelki táplálékot kínáljon mind a gyermekek, mind a szülők számára. Egyórás foglalkozásuk segíti a természet és a körülöttünk lévő világ mélyebb megismerését, nagy hangsúlyt fektetve a mesék lélekformáló hatására. Elmélyülnek a magyar néphagyomány és költészet csodálatos örökségében, megidézik a ritmus, a zene, valamint az érintés varázserejét, hogy ezzel segítsék a kisgyermekek egészséges lelki fejlődését.

Mackó Mocorgó

A Mackó Mocorgó zenés-hangszeres babafoglalkozása 50 perces játékos, komplex fejlesztő program 4 hónaposnál idősebb babáknak és 3 évnél fiatalabb kicsiknek. A foglalkozás minden egyes mozzanata fejlesztően hat a gyermek személyiségére, mozgásfejlődésére, ritmusérzékére, zenei hallására, szókincsének bővülésére. Nagy szerepe van az anya-gyermek kapcsolat mélyítésében is és nem utolsósorban a közösségi élet számos formájával találkozhat a gyermek, ezzel könnyítve meg a bölcsi- és ovikezdést, vagyis a beszoktatást.

Dúdolda

A Dúdolda élménygazdag, interaktív, sok hangszeres játékkal, zenés műhellyel várja a gyerekeket, amelynek elsődleges célja az örömszerzés – mind a résztvevő kicsik, mind a szülők és nagyszülők számára. A dalos-játék alatt sok minden történik. A Dúdolda-zsákokból fokozatosan kerülnek elő az újabb és újabb eszközök, hangszerek, amelyeket közösen próbálnak ki a résztvevőkkel. A szülőket is gyakran bevonják a közös tevékenységbe, éneklésbe, miközben felcsendülnek a kedvenc dalok és versek. Nemcsak ismert gyermek- és népdalok, hanem saját megzenésítések, angol- és német dalocskák is elhangzanak.

Ringató

A Ringató tulajdonképpen egyfajta családi művészeti-nevelési program. Zenei élménynyújtás, amelyben a részt vevő felnőttek és gyerekek átélik a közös játék és éneklés örömét. Mintát adnak a szülők számára, hogy miként kezdődhet a zenei nevelés a családban. A Ringatón a részt vevő felnőttekkel közösen hozzák létre a foglalkozás élményét. Cél, hogy a kismamák és az apukák megtanuljanak egy könnyen énekelhető, de zeneileg értékes dalanyagot, megismerkedjenek magyar mondókákkal, mozgásos, ölbéli játékokkal. A foglalkozásokon mindig élő énekszó, és a foglalkozásvezető, esetleg meghívott vendég pár perces hangszerjátéka csendül fel, kerülik a divatos, mulandó, kevésbé igényes gyerekslágereket.

Kerekítő

A Kerekítő baba-mama országos foglalkozáshálózat, ahol ölbeli játékokat elevenítenek fel. A népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok népszerűsítésére létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert úgy gondolják, hogy a kisgyermekek számára a világ az anyukájuk ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Ez az élmény, útravaló egy életre szól.

Közös vonásuk a népi mondókák, ölbeli játékok, a népdalkincs, a népi gyermekdalok felelevenítése, ahol számos népi eredetű, közkedvelt és kevésbé ismert ölbeli játékot és mondóka hangzik el. Fél óra vidámság és kacagás a Kerekítő mondókás-könyvsorozat ölbeli játékai, mondókái nyomán, hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve.