Ingyenes önvédelmi képzés a pécsi nőknek

Szinte még meg sem hirdették, de már 80-an regisztráltak a Pécsimami Közhasznú Egyesület által szervezett ingyenes önvédelmi képzésre. Az egyszeri tanfolyam korosztálytól függetlenül minden pécsi nőnek és lánynak szól. A cél pedig az,  hogy a résztvevők praktikus elméleti és gyakorlati segítséget kapjanak egy esetleges támadás kivédésére. 

hirdetés

A közelmúltban történt nőket érintő utcai támadások miatt a Szövetség a Pécsi Családokért Mozgalom már régóta szeretett volna tenni valamit a városlakók biztonsága érdekében. A mozgalom tagjaival, többek között a Pécsimami Közhasznú Egyesülettel összeülve azon gondolkodtak, mit tehetnek a civilek, a családok gyermekük és saját maguk megóvása érdekében.

– Többféle lehetőség is eszünkbe jutott, szóba került például, hogy kijelölünk úgynevezett védett házakat, ahol segítséget lehet kérni egy esetleges támadás esetén. Végül arra jutottunk, hogy egy ekkora rendezvénnyel többféle irányból is megközelíthetjük a problémát – mondja Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület vezetője.

A közel négy órás, nőknek szóló képzés elsődleges célja természetesen az, hogy a lehető legtöbb gyakorlati segítséget nyújtsa a védekezéshez. Másrészről növelni szeretnék a pécsiek biztonságérzetét, hiszen az említett brutális cselekmények miatt sokan félnek és féltik gyermekeiket. A képzésen így arra is sort keríthetnek, hogy emlékeztessék a szülőket, a szexuális bántalmazást nem érdemes tabuként kezelni még a fiatal lányok előtt sem. Inkább fel kellene rá készülni. Nem mellékesen a segítségnyújtás fontosságára is felhívnák a figyelmet.

– Ha látjuk vagy halljuk, hogy embertársunk bajban van, ne legyünk közömbösek, hívjunk segítséget, vagy forduljunk a rendőrséhez – teszi hozzá a projekt szervezője.

erőszak

Mit ér a testi erő?

Az ötlettel abszolút egyetértve azért elgondolkodtunk, vajon egy éles helyzetben tudunk-e hasznosítani néhány jól irányzott fogást vagy ütést.

– A legfontosabb a szemléletváltás, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy ez bármikor megtörténhet velük és mentálisan felkészüljenek. Ezen kívül természetesen szükség van fizikai erőnlétre, de ami ennél is fontosabb, az a technikai tudás, hogy ismerjenek néhány olyan mozdulatot, ami akár egy 100 kilós férfi ellen is hatásos lehet – mondja Obendorf Roland, rendőr törzszászlós és taktikai közelharc oktató.

A legfontosabb hármas a megelőzés, a felismerés és a támadás elhárítása. Ez utóbbinál pedig nem is kell mindig a tettlegességig elmennünk. Elég lehet például, ha tudjuk, hogy a Segítség! szó helyett a Tűz van! felkiáltást alkalmazzuk, mert erre biztosan többen kinéznek majd az ablakon és adott esetben a támadó is megriad.

Sőt, a kellő mentális felkészüléssel akár meg is előzhetjük a váratlan helyzetet.

– Egy kísérletben épp arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyit érnek az önvédelmi tanfolyamok. Nőket készítettek fel csekély óraszámú önvédelmi kurzuson, majd megkérték őket, hogy sétáljanak az utcán. Ezt kamerával rögzítették. Ugyanezt kérték egy csapat olyan nőtől is, akik nem végeztek el ilyen képzést, és ezt szintén felvették kamerával. A videókat férfiaknak vetítették le, akiket arról kérdeztek, hogy melyik nőről gondolják, hogy megtámadható. Az eredmény szerint egyetlen férfi sem támadta volna meg a tanfolyamon részt vett hölgyeket.

Vagyis, ha megfelelően felkészülünk egy esetleges támadásra, az meglátszik rajtunk, magabiztosabbak leszünk, így kisebb eséllyel válhatunk áldozattá. Jó, ha tudjuk, hogy a határozott kiállás és a jó kommunikáció 70-30 arányban vezet a fizikai erőnléttel szemben – teszi hozzá a szakember.

Erőszak

Lesz folytatás

A november 30-i tanfolyam most egyszeri alkalom, de a Pécsimami tervezi a folytatást. A következő egy-másfél évben szeretnének eljutni egy hasonló több órás képzés erejéig az összes pécsi általános, közép – és felsőoktatási intézménybe. Ezeket a mostani programmal ellentétben azonban a fiúk számára is megnyitnák, hiszen őket is érintik az utcai támadások, sőt sokszor a szexuális jellegű bántalmazások is.

Ezen kívül az önvédelmi órát vezető Obendorf Rolanddal együttműködve a Pécsimami szervezésében nemsokára elindul egy közel 10 órás taktikai közelharc tanfolyam is. Ez utóbbira a 30-i rendezvényen lehet majd jelentkezni. A kurzus fizetős lesz, de az egyesület – a drága terembérletek ellenére – megpróbál majd elfogadható árat meghatározni.

Jelentkezés

A novemberi tanfolyamra regisztrálni lehet, ami azért is fontos, mert a szervezők csak az előzetesen bejelentkezett nőknek tudják garantálni a helyet. Ennek ellenére természetesen bárkit szívesen látnak a rendezvényen.

Ezen kívül felhívják a szülők figyelmét, hogy a képzésen szexuális jellegű bűncselekmények megelőzéséről is szó esik, így ehhez mérten hozzák el gyermekeiket a tanfolyamra.

 

[note]

INGYENES ÖNVÉDELMI KÉPZÉS NŐKNEK ÉS LÁNYOKNAK

2013. november 30. (szombat) 14.00 – 17.30 Apáczai Nevelési Központ színházterem – Pécs, Apáczai körtér 1.

A résztvevők praktikus elméleti és gyakorlati segítséget kapnak egy esetleges támadás megelőzésére, kivédésére. A programon való részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott.

A részvétel lehetőségét a regisztrált jelentkezőknek tudjuk garantálni! Regisztráció a www.pecsimami.hu weboldalon.

Sportos öltözék javasolt!

Szervező: Pécsimami Közhasznú Egyesület  

Fővédnök: Csizi Péter alpolgármester, országgyűlési képviselő  

A képzést biztosítja: Baranya Megyei Rendőr – főkapitányság Obendorf Roland rendőr törzszászlós, taktikai közelharc oktató  

Együttműködő partner: Szövetség a Pécsi Családokért[/note]

 

 

Hirdetés