Ízletes ételek a rákmegelőző gyümölcsből

Méregtelenítő, karcsúsító és rákmegelőző – csak néhány jótékony tulajdonság, amit a cseresznye javára írhatunk. Ez a nyári gyümölcs számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így legjobb, ha nyersen fogyasztod. Ám ha meguntad a cseresznyézést, íme néhány recept, amit érdemes kipróbálni, amíg tart a szezon. 

Külön jó hír, hogy a cseresznyétől még a hátsónk sem fog nőni. Ennek a bogyós gyümölcsnek ugyanis több mint 70%-a víz, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma ezért büntetlenül megehetünk belőle szinte akármennyit. Száz gramm körülbelül 250-300 kalóriát tartalmaz, ám mivel laktató, és sok a hasznos tápanyag benne, hamar jóllakottnak érezzük magunkat tőle.

Ám nem ez az egyetlen pozitív hatása. Vitamin- és az ásványianyag-tartalma is kiemelkedő. Sok benne az A-és C-vitamin, a B-vitaminskála számos elemét tartalmazza, illetve foszfor-, kalcium-, kálium-, vas- és kobaltforrás is.

Magas flavonoidtartalma miatt antioxidáns, rákmegelőző hatása van. A gyümölcs magjának B17-vitamintartalma megakadályozza azoknak az anyagoknak a működését, melyek a rákos sejtek osztódását segítik elő. Ezenkívül a gyümölcshús klorogénsav-tartalma csökkenti a rákkeltő anyagok szervezetre gyakorolt negatív hatásait. Az alternatív gyógyászat injekció formájában alkalmazza a cseresznyemag-kivonatot. A házilag elkészített készítményekkel azonban érdemes vigyázni, mert az összetört mag ciánt is tartalmaz, szóval nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani.

A cseresznye gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító. Ha napi negyed kilót fogyasztunk belőle, vérünk húgysavszintje jelentős mértékben csökken, emiatt ízületi panaszok esetén is hasznos. Emellett a salaktalanításban is jelentős szerepet játszik: egy-egy cseresznyekúra után szebb lesz a bőrünk, megelőzi a pattanások kialakulását.

Ezzel a piros gyümölccsel meggátolhatjuk a túsavasodást, és ennek kellemetlen következményeit is, mint az állandó fáradtságot, a haj és a körmök töredezését, vagy az allergiás megbetegedések kialakulását.

Reggelire

Cseresznyés omlett

Hozzávalók:

– 25 dkg cseresznye
– 4 tojás
– 4 evőkanál tej
– 1 evőkanál liszt
– 1 evőkanál porcukor
– fél citrom leve
– 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
– 2 dkg vaj vagy margarin
– só
– 2 evőkanál Grand Marnier likőr

Elkészítés:

A tojásokat a tejjel verjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet dolgozzuk össze sima masszává. A megmosott és leszárazott cseresznyét magozzuk ki, és vágjuk össze apró darabokra. A tojásmasszát osszuk négy részre. Egy adagot öntsünk a negyedrésznyi felforrósított vajra, és azonnal szórjuk rá a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül süssük addig, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan, lapátkanál segítségével fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg. Végül locsoljuk meg pár csepp Grand Marnier likőrrel.

illusztráció

Ebédre

Keleti kacsamell

Hozzávalók:

– 50 dkg kacsamell
– 20 dkg póréhagyma
– 20 dkg cseresznye
– 1 db paprika (sárga)
– 3 dkg friss gyömbér
– 1 evőkanál keményítő
– szójaszósz,
– olaj
– só

Elkészítése:

A húsról húzzuk le a bőrt, vágjuk vékony szeletekre, és forgassuk meg keményítőben. Tisztítsuk meg a póréhagymát, majd karikázzuk fel. A paprikát vágjuk csíkokra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a vékonyra szeletelt gyömbért, majd adjuk hozzá a húst, és süssük aranybarnára. Ha kész, a húst és a gyömbért vegyük ki, a visszamaradt olajba pedig tegyük bele a póréhagymát, a paprikát és a kimagozott cseresznyét. Dinszteljük 2 percig. Ezután a húst és a gyömbért tegyük vissza a serpenyőbe, az egészet locsoljuk meg szójamártással, és két percig erős lángon sütjük. Rizzsel a legfinomabb.

 

Vacsorára

Cseresznyés zellersaláta

Hozzávalók:

– egy kisebb jégsaláta
– egy fodroslevelű lila saláta
– 3 zöldhagyma
– egy közepes alma
– szárzeller
– 2 bő marék cseresznye
– fél citrom leve
– só, bors
– 1 ek olívaolaj
– 1 ek pirított szezámmag

A jégsalátát és fodros levelű társát folyó víz alatt alaposan leöblítjük, leszárogatjuk, majd falatnyira kockázzuk. A zöldhagymákat megpucoljuk, és szárukkal együtt vékonyan felkarikázzuk. A szárzellert megmossuk és apróra kockázzuk. A cseresznyét kimagozzuk. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk, rögtön megforgatjuk pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon. A saláta hozzávalóit – a cseresznye kivételével – mélyebb tálba tesszük és lazán összeforgatjuk. A citromlevet, olívaolajat, sót és borsot üvegben alaposan összerázzuk, majd vékonyan megöntözzük vele a salátát és újra összeforgatjuk. Pirított szezámmaggal meghintve tálaljuk.

illusztráció

Desszert

Habos cseresznyés csoda

Hozzávalók:

– 25 dkg liszt
– 4 tojás
– 2 dkg élesztő
– 10 kanál tej
– 10 dkg vaj
– 5 kockacukor
– ½ kg cseresznye
– 2 csomag vaníliás cukor
– 25 dkg porcukor
– zsír a kenéshez
– fahéjas porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a kockacukorral, és együtt a lisztből, a tojássárgájából, vajból galuskatésztát készítünk. Kizsírozott tepsibe kenjük, ráhalmozzuk a kimagozott és lecsöpögtetett cseresznyét, majd két csomag vaníliás cukrot szórunk rá. A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, majd a cseresznyére kenjük. Egy óra hosszat kelni hagyjuk, csak azután sütjük, 30-40 percig 200 fokra előmelegített sütőben.  A tepsiből szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

illusztráció

 

 

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Na főleg az utolsó recept lehet szuperjó, ennyi cukorral, sokat számít, hogy a cseresznye “karcsúsít”… Mint amikor az okosak diétás kólát kérnek a mekis kaja mellé 😀 Lehetnénk egy kicsit következetesebbek, ha már az egészség a téma…

  2. “A gyümölcs magjának B17-vitamintartalma megakadályozza azoknak az anyagoknak a működését, melyek a rákos sejtek osztódását segítik elő.”
    Ezt a hülyeséget honnan vették ? NINCS olyan hogy B17 vitamin….
    “érdemes vigyázni, mert az összetört mag ciánt is tartalmaz, szóval nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani” – ellentmond az előzőekkel….

Comments are closed.