hirdetés

“Né” vagy nem “né”?

Haszon Zsófia

2014.04.18

 • Hufnágel Pisti

  Egyetértek. A házasság szopás, csak gazdagok és mazochisták próbálkozzanak vele.

 • Cím

  szerintem teljesen fölösleges, hogy bárki felvegye a né nevet, főleg a férje nevét. Furcsának tartom, hogy vki pár évig, vagy akár pár hónapig együtt él valakivel és még hosszú évtizedekig, akár haláláig a férje nevét viseli. Nem a né, vagy vkinek a neve határozza meg, hogy milyen a családi élete, milyen a gyerekével a kapcsolata, meddig maradnak együtt. Azt viszont felháborítónak tartom, hogy azért mert vki házasságban él hátrányba kerül, mert a férfi és a nő keresetét egynek veszik és elosszák 2-vel, holott bizonyos esetekben, pld idősen kerül vki hosszú munkaviszony után munkanélkülivé, megalázó helyzetet eredményez a függőség.

 • EszterKinga

  Nem gondolom, hogy a manapság xy-névé váló ifjú feleségek a felettük gyakorolt hatalomnak adóznak tisztelettel. Ez lehet egyszerűen egy hagyomány, a szülői példa követése, vagy valóban csupán a testi-lelki elköteleződés szimbóluma. Kevés nő megy ma úgy férjhez, hogy nyíltan vallaná: alárendeltséget vállal magára. Ez egyszerűen csak a megszokás, ami aztán idővel vagy kikopik teljesen, vagy nem. Én semmiképp sem venném fel a férjem nevét, bármennyire is szeretem őt, és komolyan gondolom az elköteleződést. És ez nem jelenti azt, hogy nem vállalom fel a kettőnk közötti köteléket, hiszen ha férjhez megyek, már épp eléggé felvállaltam. Egyszerűen csak nem tartom szükségesnek: ha neki nem kell felvennie az én nevemet, én miért venném fel az övét? Nem elég, hogy a közös gyerekek a férfi nevét öröklik? 🙂

 • eolian

  Borbálánál a pont. Az olyan nő, aki lemond a nevéről és a függetlenségéről egy papír miatt, az feladja a saját személyiségét. Vagy, ami még rosszabb, nem is volt neki.

 • krisztuka

  Ezt a demagóg hülye dumát, már bocs…
  Ha a házasság szerinted az identitásod feladását jelenti, akkor komoly bajok vannak veled…

 • Borbála

  A házasság idejétmúlt, elnyomó intézmény. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben választják. Aki mégis benevez, pláne ha feladja saját identitását, az magára vessen.