hirdetés

Önzőségből nem vállalunk gyereket

 • Erika

  Szép napot!

  Saját tapasztalatból kiindulva a fiatalok gyermektelenségének fő és első számú oka a megélhetés. Sajnos ott tartunk, hogy napról napra összetehetjük a két kezünket, hogy még van munkánk, van hol lakni, van mit enni. Személy szerint én a szerencsésebbek közé tartozom: nekem van egy 55 nm-es lakásom, ami még min. 13 évig a banké, van állásom, bár nap mint nap eszembe jut, ami kb. 3 évvel ezelőtt történt velem (csütörtök este 7-kor közölték velünk, hogy másnap már nem kell jönni dolgozni, este 8-ig voltunk nyitva). Sok fiatal párnak ennyi sincs, max. egy kb. 15-20 nm-es szoba a szülőknél.
  A másik ok a napi szintű stressz hatás, amit sajnos képtelenség kizárni (feltéve ha nem költözöl el egy lakatlan szigetre), mivel az emberek eljutottak arra a pontra, hogy nem segítik már a másikat, hanem még bele is rúgnak, ha úgy adódik.
  Mi 6 éve próbálkozunk összehozni egy kis lurkót, 31 éves vagyok, már meddőségi kezelésre járunk, és meg kell mondanom, hogy nagyon nem egyszerű, mind anyagilag, mind lelkileg nagyon megviseli az embereket.
  Úgyhogy az önzőség nem jó kifogás!!!!
  Édesanyámmal nagyon sokat beszélgettünk a régi időkről, hogy akkor sem volt könnyebb, de legalább tudta azt, hogy holnap is lesz mit enni és lesz hova bemenni dolgozni.

  A csúf igazság tehát az, hogy nagyon ellehetetlenítik a fiatalokat. A roma kérdésről nem is beszélve (sajnos nekik mindent lehet büntetlenül), de ez más tészta.

 • Fóris Béla

  Névtelen megszólításra nem igen szoktam válaszolni, de mintha a büszke nagypapa nem tudná, hogy amikor az ország sokkal szegényebb volt mint most akkor több gyerek volt a családokban!

 • vackor

  Így igaz! Teljese jól látja az előttem szóló a társadalmi helyzetet. Amíg naponta létbizonytalanság fenyegeti a munkavállalók zömét, ne várjanak mást.

 • Szerencsére, én már nagyapa vagyok…

  Beszéljünk a többségről, a nagy átlagról; manapság a bizonytalanság és megélhetés az első számú fő ellensége a gyermekvállalásnak.

  Nem értek egyet Fóris Béla hozzászólásával: igenis, erősen pénzkérdés a gyermekvállalás, legalábbis a tudatos, felelős gyermekvállalás.
  Az autó példája is erősen sántít; egyrészről, nem a méregdrága autók az elterjedtek, ha jól körbenéz, másrészről, a gyermeket nem lehet lízingelni, vagy hitelre venni, és a “fenntartási költség” is lényegesen eltérő. 🙂

  Hova szüljön az a szerencsétlen fiatal nő, hova vigyék az ifjú párok a megszületett gyermeket? A bőséges 57 nm-es panellakásba a nagyszülők mellé? Nem normális, hosszútávon fenntartható ifjúsági és szociális lakásprogram kellene hozzá?

  Miből vegyék meg a méregdrága vitaminokat, tápszereket, babakelengyét, cipőt, ruhát, iskolatáskát, könyveket, számítógépet, disco-belépőt? A munkanélküli segélyből? A közfoglalkoztatási programból? Nem inkább tartós, biztonságos, normális megélhetést biztosító, tisztességes munkahely-programra lenne szükség?

  Mennyibe kerül az ingyenes oktatás? Mennyibe kerül a minőségi oktatás? (Nem kifejezetten az egyetemekre gondolok, hanem pl. az általános iskolai füzetcsomagokra, a középiskolai ajánlott/kötelező könyvekre, az osztálykirándulásokra, a menzára, stb.)

  Mindig nagy a hőzöngés, hogy ez a csoport, meg az a csoport bezzeg “ontja” a gyermekeket. Vajon miért a felzúdulás? Irigyeljük a sok gyereket? Igen. Szeretnénk a saját gyermekeinknek hasonló körülményeket? Nem.
  Akkor miről beszélünk?

  És miért 30 éves kor körül “jönnek” a gyerekek? a frászt azért, mert megállapodtak a fiatalok, meg kiépítették a karriert, meg minden ilyen blabla. A biológiai óra, a józan megfontolás a magyarázat. Kérdezzenek meg fiatal nőket erről; mindig is a nők tudták, hogy mikor kell szülni. Bennük az anyaság ösztöne erősebb minden politikai dumánál. Tudják, hogy mikor van az az idő, amikor már nem tolható tovább az esemény, amikor biztonságot adhatnak babáiknak, érzik, hogy fel tudják nevelni.
  Valahol ezek egyvelege dolgozik bennük., és a normális gazdasági környezet egy csapásra legalább öt évvel előbbre hozná az első szülést, és egy normális, békés, polgári világban (ahogyan az a”ántivilágban” is) a 3-4 gyermek nem lenne meglepetés.

 • Fóris Béla

  Azt hiszem, hogy a baj amit az egykézés okoz már helyrehozhatatlan! Nem kell száz év és a derék, szorgos romák lesznek többségben. A gyerek vállalás nem pénzkérdés, hanem nevelés kérdése, a jelenlegi nevelés az önmegvalósításra és a személyes sikerre irányul. A szocializmus alatti vallástalan nevelést egy liberális és legalább annyira veszélyes tendencia vette át. Ha arra sincs pénzük az embereknek, hogy megéljenek, akkor miért vannak tele a városaink és a falvaink drágán üzemeltethető autókkal. Egy autó fenntartása legalább plusz két gyerek felnevelését tenné lehetővé. Azért senki sem csinál utódot, hogy valaki tisztelje, hisz az élet régi törvénye az, hogy a gyerekünket nem magunknak neveljük. Természetesen az egykézést sokféleképp lehet magyarázni, de a következménye a nemzethalál lesz. Egy izraeli palesztin azt mondta, hogy igaz hogy jelenleg a zsidók gazdagabbak és nagy a hatalmuk, de míg egy zsidó családban maximum 2 gyerek van, addig nekünk családonként 4-5. Eljön az idő amikor meg lesz az erőnk, hogy mi legyünk hatalmon.

 • MZ/X

  Ezt a hülyeséget! Akkor elmondom miért nem vállalnak gyereket valójában az emberek! Azért mert arra sincs pénzük, hogy megéljenek nem hogy egy gyereket fel tudjanak nevelni!

 • marjorie

  Szerintem épp a gyerekvállalás az önzés. A többség azért csinál utódot, hogy ne legyen egyedül, valaki tisztelje és felnézzen rá, hogy gondozzák idős korában, jobban kötődjön hazzá a partnere, vagy hogy legyen kire hagyni a családi vagyont. Csupa önző cél, nemigaz?