Bolondítsd meg a krumplipürét!

Talán nincs olyan ember a Föld kerekén, aki ne szeretné a krumplipürét. Nem állítjuk, hogy ez a legegészségesebb köret a világon, de azért teljesen száműzni sem kell az életünkből. Most mutatunk néhány variációt, ha szeretnénk kicsit megspékelni a hagyományos, vajas megoldást. 

[box title=”Egy kanál Ázsia” box_color=”#f3ac6f” title_color=”#672806″]

Hozzávalók  – 4 adag

  • 750 g burgonya
  • 420 g sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 ml kókusztej
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 db chili
  • 1 csokor koriander

Elkészítés:

A megtisztított krumplit, sárgarépát a fokhagymával együtt kissé sós vízben megfőzzük. Együtt áttörjük, hozzáadjuk a kókusztejet, erőteljesebben sózzuk, borsozzuk. Apróra vágjuk a chilit, a koriandert, és hozzákeverjük a püréhez. Kész is![/box]

krumplipüré

[box title=”Sonkás krumplipüré ” box_color=”#bff783″ title_color=”#1c5805″]

Hozzávalók:  

  • 80 dkg krumpli
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál torma

Elkészítés:

Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fel, és tegyük fel főni. A tojásokat ezután főzzük keményre, majd szeljük apró darabokra a sonkával egyetemben, ha kész, mindkettőt keverjük bele az összetört krumpliba. Ízlés szerint ízesítsük sóval, és tormával. Meglehetősen kiadós, így adott esetben elég egytálételnek is megteszi.[/box] [box title=”Aszalt gyümölcsös krumplipüré” box_color=”#d0c2de” title_color=”#21192f”]

Hozzávalók  – 2 adag:

  • 0.5 kg burgonya
  • 2 dl kókusztej (vagy tej)
  • 1 db chili
  • 4 dkg aszalt gyümölcsök (datolya, vagy füge)
  • 0.5 tk fehérbors (őrölt)
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyát apróra felkockázzuk, és ráöntjük a kókusztejet vagy tejet. Amennyiben nem lepi el, öntsünk még hozzá egy kevés vizet. Adjuk hozzá az apróra vágott chilit, sózzuk, és kis lángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ha kész, szűrjük le a burgonyát, a tejet pedig tegyük félre. Törjük össze, keverjük el benne a fehérborsot és az aprított szárított gyümölcsöt. A megmaradt tejet forraljuk sűrűbbre  pár percig, majd az olajjal együtt keverjük a burgonyához. Behűtve érdemes fogyasztani.[/box]

krumplipüré

[box title=”Körtés krumplipüré” box_color=”#eec6d4″ title_color=”#4f0327″]

Hozzávalók – 4 adag:

  • 1 kg krumpli
  • 1 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 2 körte
  • 1 tk méz

Elkészítés:

A krumplikat kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára, végül szűrjük le. Ezután krumplinyomóval alaposan törjük össze és keverjük hozzá a vajat és a tejet. Miután elkészültünk, egy serpenyőbe forrósítsunk 5 dkg vajat halványbarna színig és öntsük hozzá az apróra felkockázott körtéket. Pirítsuk át, karamellizáljuk és csorgassuk rá a mézet. Végül öntsük hozzá a püréhez és dolgozzuk össze. [/box]