Ezt vidd a szilveszteri házibuliba!

Szilveszterkor sokan döntenek úgy, hogy a zsúfolt szórakozóhelyek helyett inkább a baráti társaság egyik tagjának otthonában – egy jó kis házibuliban – köszöntik az újévet. Ám számos előnye mellett ez azzal is jár, hogy társaság nőtagjai süthetnek, főzhetnek a partira. Nincs ötleted? Íme három egyszerű recept!

hirdetés

[box title=”Paradicsomos csavart” box_color=”#d11f0b”]

Hozzávalók / 4 adag:

A tésztához

  • 24 dkg finomliszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 ml olívaolaj
  • 2 dl tej

A töltelékhez

  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 10 dkg vaj (lágy)
  • 1 dl habtejszín
  • oregánó ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája elkészítés

Elkészítés:

Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük össze a sütőporral és a sóval. Az olajat vegyítsük el a tejben, majd öntsük a liszthez és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk kb. 50 x 20 cm-es téglalappá, és állítsuk össze a tölteléket. Az aszalt paradicsomot vágjuk apróra, keverjük össze a vajjal, és a tejszínnel, majd ízesítsük a sóval, borssal és a finomra vágott oregánólevelekkel. A kinyújtott tésztát kenjük meg alaposan a masszával, vágjuk 5 x 10 cm-es csíkokra, hajtsuk félbe őket és a két végénél megfogva csavarjuk meg, mielőtt a sütőlappal bélelt tepsire emeljük őket. Tojássárgával mázoljuk be a tetejüket, ezután 220 fokon 12-15 perc alatt süsük aranyszínűre a falatkákat.

Ha még tésztát sincs időnk összedobni, akkor forduljunk a jó öreg mélyhűtött leveles tésztához! [/box]

partifalatkák

[box title=”Szilveszteri töltött virsli” box_color=”#50899c”]

Hozzávalók:

  • 8 pár juhbeles virsli
  • 60 dkg sajt
  • 20 dkg sütőmargarin
  • Piros Arany
  • mustár
  • bors
  • 2 tojás
  • 30 dkg májkrém
  • őrölt kömény
  • 50 dg bacon szeletelve

Elkészítés:

A virsliket vagdaljuk be úgy, hogy ne essenek darabokra, csak alaposan nyíljanak szét. Készítsük el  a tölteléket: a margarint, a reszelt sajt felét,  a májkrémet, sót, borsot, az egész tojásokat, a mustárt, a köményt alaposan keverjük masszává, majd kiskanállal töltsük bele a virslikbe, végül tekerjük be a baconszeletekbe. Ezután egy kivajazott jénaiba helyezzük sorban egymás mellé a virsliket, a tetejét pedig szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 15-20 percig.[/box]

töltött virsli

[box title=”Sajtos háromszögek” box_color=”#4e5c38″]

Hozzávalók 64 darabhoz:

  • kevés olvasztott vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet zellersó
  • 1-1 csipet só és őrölt fehér bors
  • 10 dkg kockákra vágott, hideg vaj
  • 7,5 dkg reszelt cheddar sajt
  • 1,5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 dkg finomra reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd két nagy méretű tepsit  kenjünk ki olvasztott vajjal, és tegyük hűvös helyre. A lisztet a zellersóval, a sóval és a borssal szitáljuk egy tálba, ezután szórjuk bele a vajkockákat, és két tompa késsel a tál közepétől kifelé haladva, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a fűszeres liszttel. Ha a liszt majdnem teljesen elkeveredett már a vajjal, adjuk hozzá a kétféle reszelt sajtot és a kések segítségével azt is dolgozzuk bele a darabos masszába. Alakítsunk ki a közepén mélyedést, és ide engedjük bele a tojássárgáját, majd kézzel alaposan dolgozzuk ki és gyúrjunk belőle kerek cipót.

Amikor ez megvan, a tésztát csavarjuk frissen tartó fóliába, lapítsuk el kissé, és 20 percre tegyük hűvös helyre, vagy akár a hűtőbe, amíg a tészta kicsit megdermed. Ezután a tiszta mehet egy belisztezett gyúródeszkára, vágjuk ketté,  és mindkét feléből nyújtsunk egy-egy 4 mm vastag 20 x 20 cm-es négyzetet. Minden négyzetet vágjunk 15 kisebb négyzetre, és a kisebb négyzeteket átlósan felezzük meg.

Az így kapott háromszögeket sorakoztassuk az előzőleg kikent tepsikbe, úgy, hogy elegendő hely maradjon közöttük, majd újabb fél órára tegyük hűvösre őket. Végül kenjük meg a falatkákat felvert tojással és szórjuk meg egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Tíz perc alatt süssük aranybarnára. [/box]

partifalatok