Ha vega, akkor unalmas?

Az ember azt gondolná, hogy a vegetáriánus étkezés kimerül a rántott sajtban és a lecsóban, a gasztronómiai guruk azonban tudják, hogy legalább olyan variábilis és ízletes fogásokat lehet összeállítani, mint a húsos étkezésben. Most mi ezt bebizonyítjuk, és adunk néhány jó tippet a vegáknak, mivel turbózhatják föl a hétköznapi menüket.

Indiai töltött csapati (vagyis lepény)

Hozzávalók a lepényhez:

  • 20 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 1 ek olaj
  • 2 dl víz
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt

Hozzávalók a spenótos, lencsés töltelékhez:

  • só, bors
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vörös lencse
  • 1 kiskanál garam masala fűszerkeverék
  • 20 dkg spenótlevél
  • 3-4 dl zöldség alaplé, (vagy zöldségleves kocka)
  • 1 csipetnyi őrölt kömény

Elkészítés:

A lencsét áztassuk vízbe. A leszitált lisztet, sót, vizet és az olajat keverjük úgy össze, hogy a tészta ne legyen ragadós. Pihentessük egy órát letakarva. Ebből nyújtsunk 16 darab kerek lepényt. A töltelékhez kis olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát, fokhagymát, fűszereket, majd ehhez adjuk a leszűrt lencsét. Öntsük fel az alaplével, majd 20 perc főzés után adjuk hozzá a megmosott spenótleveleket. A kinyújtott tésztára halmozunk 2-3 evőkanálnyit a töltelékből, majd kenjük el egyenletesen rajta. Fektessük rá a másik lepénylapot, és a széleiket nyomkodjuk össze. Száraz palacsintasütőben mindkét oldalát rövid idő alatt elkészíthetjük.

Csapati

Ricset, vagyis a vega sólet

Hozzávalók:

  • 15dkg tarkabab, és 15 dkg fehér bab beáztatva
  • 4db répa
  • 4db petrezselyemgyökér
  • 6 db paradicsom negyedelve
  • 15dkg árpagyöngy beáztatva
  • 3 db vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 6 babérlevél
  • 5-6 ek olívaolaj
  • 3 tk őrölt fűszerpaprika
  • só, bors

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon pirítsuk, majd egy sor babot, árpagyöngyöt és felkarikázott zöldséget rétegezzünk rá. Annyi réteget készítsünk, amennyi hozzávalónk van. A fokhagymagerezdeket és a babérleveleket, rejtsük el a rétegek között majd öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje mind. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 3 órán keresztül lefedve, időnként a vizet feltöltve, ha elpárolgott.

Ricset

Újhagymás sajtos lepénykék

Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 3-4 db sárgarépa
  • 5 dkg reszelt edámi sajt
  • 5 dkg reszelt füstölt trappista sajt
  • 1 ek rétesliszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 ek főzőtejszín
  • 1 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A sajtot és a répát reszeljük le, az újhagymákat vágjuk karikákra. A tojást, a tejszínt, a sütőport, a lisztet és a fűszereket kézi habverővel felverjük, majd a lereszelt hozzávalókat hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt, olajjal kikent tepsibe evőkanálnyi halmokat púpozunk. 10 perc után fordítsuk meg a lepényeket, és már kész is.

Lepény

[box title=”Plusz tipp:” box_color=”#6dc078″]

Ha vegetáriánus étrendet követünk, bátran variáljunk a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Gyümölcsök közül keressük bátran a szilvát, sárgabarackot, avokádót, szedret, áfonyát és dinnyét, zöldségek közül pedig kattanjunk rá a céklára, kukoricára, padlizsánra, zöldbabra, cukkinire és a retekre!
[/box]