Ibolyából és pitypangból szörpöt? Naná!

Szörpöt nem csak bodzából lehet főzni, a tavaszi szezonban számtalan aromás virágból is készíthetünk szirupos nedűt. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes gyűjteni egy palack finom szörphöz!

Orgonaszörp

Az április végén, május elején virágzó lila csoda nem csak illatozó, de virágai ehetőek. Ezért idén érdemes megpróbálnunk a szörpfőzést.

Hozzávalók:

  • egy jó nagy tál lecsipkedett orgona virág
  • 20 dkg kristálycukor (nádcukor ha van, ebből viszont 25 dkg csésze)
  • 2,5 dl víz
  • 2 citrom
  • üvegek

Elkészítés:

A leszedegetett orgonaágakról apránként csipkedjük le a virágokat. Ügyeljünk arra, hogy csakis a lila virágot szedjük le, a zöld részét hagyjuk rajta az ágon. Ez egy időigényes művelet, de a többi fázis már megy mint a karikacsapás. A virágokat öblítsük le. Tegyük egy lábasba a vizet, a cukrot és a virágokkal forraljuk fel – forrás után pedig 5 percig főzzük még. Csavarjuk bele a citromok levét majd öntsük üvegekbe.

Orgona 2

—————————————————————————————————————————

Csalánszörp

A csalánnak fantasztikus vértisztító hatása van, de pozitív hatással van a hasnyálmirigyre is, és a csalánnal a vércukorszintet is csökkenthetjük. Ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, akkor a csalán biztosan segít, illetve reumatikus panaszok esetén is kifejti gyógyhatását.

Hozzávalók:

  • Egy kis fazéknyi csalánlevél
  • 2 liter víz
  • 1 citrom
  • ½ kiló cukorral

Elkészítés:

A hozzávalókat beledobáljuk egy lábasba, és 10 percig főzzük őket. Ugyanúgy, ahogy a korábbiak szerint, a szirupot üvegekbe töltjük.

Csalán

—————————————————————————————————————————

Pitypangszörp

Népies nevein asszonyhűséget vagyis barátfejet már az ókorban is használták a gyógyászatban, és mai napig gyűjtik pozitív hatásai miatt a levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő, és magas kálium tartalma miatt jó vizelethajtó, méregtelenítő gyógynövény is.

Hozzávalók:

  • 3-4 marék friss pitypangvirágzat
  • 2 l víz
  • 2 db citrom
  • ½ kiló cukor (nádcukor)

Elkészítés:

A pitypang virágokat puhára főzünk, majd a forró lébe a cukorral és a citromokkal elkeverjük. Folyamatos keverés közben a folyadékot addig főzzük, amíg teljesen szirupszerűvé nem válik. Ekkor a szörpöt jól záródó üvegekbe töltjük. Az így nyert szirup, ha gondosan készült, a valódi méztől alig különböztethető meg.

Foraged edible dandelion flowers and greens in bowl on rustic wood background with copy space

—————————————————————————————————————————

Ibolyaszörp

A már márciusban megjelenő illatozó ibolya egyre népszerűbb gasztronómiai élmény, melyet a vegán és a vegetáriánus konyha előszeretettel használ. Tegyünk mi is így, és gyűjtsük pár maréknyi illatozó ibolyát.

Hozzávalók:

  • 3-4 marék friss ibolyavirág
  • 2 l víz
  • 2 db citrom
  • ½ kiló cukor (nádcukor)

Elkészítés:

Az előző szörpökhöz hasonló módon készítsük.

Hirdetés