Isteni finom őszi receptek ínyenceknek

Nem egészséges, de nagyon finom

Az elmúlás évszaka olyan isteni termésekkel áld minket meg, amiket a főzés szerelmesei egyszerűen nem hagyhatnak figyelmen kívül. Gesztenye, a sütőtök, a dió és még sorolhatnánk mennyi minden egészséges és izgalmas ízvilágú termés található a piacon. Kedvenc pécsi gasztrogurunk, Lánczos Sándor segítségével mutatunk néhány olyan receptet, hogy ízlelőbimbó nem marad szárazon. 

Almás paszternák leves gesztenyével, kecske sajttal

Hozzávalók:

  • 20 g vaj
  • 2 db közepes paszternák, kis kockákra vágva
  • 2 db zeller felkockázva
  • 2 db alma meghámozva, felkockázva
  • 250 g sült gesztenye (esetleg gesztenye massza)
  • 1 liter alaplé
  • 250 g jó minőségű, lágy kecskesajt
  • 1 marék metélőhagyma felaprítva
  • tejszín (tálaláshoz)
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, majd dobjuk rá a paszternákot, a zellert és fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk le picit, majd öntsük fel az alaplével. Nagy lángon hagyjuk 10 percig, közben kevergessük, amíg a zöldségek puhulni kezdenek. Adjuk hozzá az almákat, főzzük további 5-10 percig, amíg az almák megpuhulnak. Mehet bele a gesztenye, és újabb teáskanál őrölt bors adag. Főzzük további 20 percig. Ha a paszternák is teljesen megfőtt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, és óvatosan tépegessük bele a sajtot, és kevergetve olvasszuk el. Tálaljuk egy kanálnyi tejszínnel, és apróra vágott snidlinggel.

Gesztenyeleves

———————————————————————————————————————————————

Sütőtök lasagne

Hozzávalók:

  • 250 g gomba felszeletelve
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • ½ tk só, bors
  • 2 tk olíva olaj
  • 450 g tök püré
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 tk szárított zsálya
  • 9 db lasagne lap
  • 250 g ricotta
  • 250 g mozzarella
  • 150g parmezán

Elkészítés:

Egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát a gombával és egy kis sóval amíg meg nem puhulnak. Tegyük félre. Egy tálban keverjük össze a sütőtök pürét a tejszínnel, a zsályával, sóval és borssal. Egy hőálló edény aljára kenjünk a püréből. Fedjük le 3 db lasagne lappal (egy kicsit fedjék egymást). Tegyünk rá a gombából, a ricottából, mozzarellából, majd szórjuk meg parmezánnal. Ismételjük meg kétszer a folyamatot. Fedjük le alufóliával, és 190 fokon süssük 45 percig. Vegyük le a fóliát, a maradék parmezánnal szórjuk meg, és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt megpirul. Hagyjuk állni 10 percig, és már tálalhatjuk is.

Sütőtök lasagne

———————————————————————————————————————————————

Nagymama gluténmentes gesztenye tortája

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 gesztenye massza
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felengedett masszát. A fehérjét verjük kemény habbá, majd ezt óvatosan dolgozzuk bele a gesztenyés masszánkba. Kivajazott formában 160 fokon süssük, míg a közepe is megsül.

Gesztenyetorta 2

———————————————————————————————————————————————

És az örök kedvencünk, a sütőtökös latte

Hozzávalók:

  • 1,5 l tej
  • 6 csésze fekete kávé
  • ½ csésze sütőtök püré (a sütőtököt először megsütjük, majd kiszedjük a héjából, és egy villával, vagy botmixerrel pürésítjük)
  • ½ csésze vanília aroma
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tk fahéj
  • 3 rúd fahéj

Elkészítés:

Egy edénybe keverjük össze a kávét és a tejet. Mehet bele a többi hozzávaló, botmixerezés, majd dobjuk bele a 3 fahéj rudat. Fedjük le, és főzzük 2 órát. Tejszínhabbal és kevés fahéjjal szórjuk meg, tálaljuk bögrékbe!

sütőtök latte, kávé

Hirdetés