Jön a meleg – pakolj be a hűtőbe!

Jövő héten majdnem minden nap harminc fokhoz közelít majd a hőmérő higanyszála, úgyhogy nem árt feltölteni a hűtőt házi készítésű, frissítő italokkal!

[box title=”Mentás limonádé – egyszerű, de nagyszerű” box_color=”#fae58e” title_color=”#000000″]

Hozzávalók / 4 adag

  • 1.5 l víz
  • 2 citromból nyert citromlé (nagyobb)
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
  • 3 szál menta

Elkészítés

A mentát megmossuk, leveleit lecsipkedjük és beletesszük egy kancsóba. Utána jöhet bele a cukor, a kifacsart citromok leve, majd felöntjük vizzel és alaposan összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Mehet a hűtőbe, addig a menta ízét is jobban átveszi a limonádé.[/box]

limonádé

[box title=”Gyömbéres jegestea” box_color=”#a8d3ea” title_color=”#000000″]

Hozzávalók:

  • 3 citrom
  • diónyi friss gyömbér
  • 30 dkg cukor
  • 3 teáskanál Earl Grey teafű (vagy bármilyen gyümölcstea)

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a citromokat, majd reszeljük le a héjukat, és facsarjuk ki a levüket.  A reszelt héjat a facsart lével és a kifacsart citromokkal együtt 3,5 dl vízzel és a cukorral, valamint a reszelt gyömbérrel együtt forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük 5 percig. Ha megvan, vegyük le a tűzről a szirupot, majd a tealeveleket adagoljuk egy teatojásba, és a szirupban hagyjuk ázni kb. 5 percig.   Ezután szűrjük le, és töltsük sterilizált üvegbe, hideg vízzel hígítva bármikor fogyaszthatjuk.[/box]

jeges tea

[box title=”Epres limonádé ” box_color=”#fe8190″ title_color=”#080707″]

Hozzávalók: 5-6 adag

  • 25 dkg eper
  • 8 citrom leve
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 liter szénsavas ásványvíz/ szóda

Elkészítés:

Az epret a citromlé felével pürésítjük, majd átpasszírozzuk, így nem kerülnek bele a limonádéba az epermagok. Ezután a cukorból és vízből szirupot főzünk, és megvárjuk amíg kihűl, majd a bazsalikommal és egy felszeletelt citrommal együtt az eperpüréhez adjuk. Végül felöntjük ásványvízzel.[/box]

epres limonádé

[box title=”Mézes- vaníliás limonádé” box_color=”#a7e767″ title_color=”#000000″]

Hozzávalók:

  • 1 csésze cukor
  • fél csésze méz
  • 1-2 rúd vanília
  • 1 csésze frissen facsart citromlé
  • ásványvíz tetszés szerint
  • jégkockák

Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba öntsük bele a cukrot, a mézet és körülbelül 2 csésze vizet, majd közepes hőfokon tegyük fel főni. Vágjuk bele a vaníliarudakat, majd forraljuk körülbelül 3- 4 percig, amíg a cukor elolvad és a hozzávalók kellően összesűrűsödnek. Vegyük le a tűzről és szűrjük le a főzetet, majd hagyjuk kihűlni. A lehűtött alapot töltsük egy üvegbe vagy kancsóba, adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet és a vizet ízlés szerint. Kínáljuk sok jéggel, díszíthetjük vaníliarúddal vagy citromkarikával is.[/box]

Hirdetés