Nassolás bűntudat nélkül

Ha vendégségbe megyünk, vendégeket fogadunk vagy csak leülünk egy film elé és nassolnánk, gyakran szembe kell néznünk a kérdéssel: a diéta vagy az ízek oltárán áldozzunk? Összejövetelek alkalmával pedig el kell döntenünk, hogy a közízlésnek vagy a mérlegnek akarunk hódolni – mert olyan márpedig nincs, hogy finom és egészséges rágcsa kerüljön az asztalra, amire a bélpoklos férfi barátaink is elégedetten rájárnak. Dehogy nincs! Íme egy pár tipp, ami mindenkinek a kedvence lesz!

Zöldség, zöldség, zöldség

A zöldségtál könnyen a fénypontja lehet az estének. Akár egyedül otthon, akár csapatostul megállja a helyét, ráadásul a tál közepén díszelgő mártásnak köszönhetően férfiak kedvence is lehet. Daraboljunk sárgarépát, fehérrépát, kígyóuborkát, zellert, paradicsomot, paprikát, karalábét és cikóriát, majd helyezzük a tálra úgy, hogy a szósz középen legyen, a zöldségek pedig körülötte. Még látványnak is tökéletes!

Kedvenc mártásaink:

[box title=”Fokhagymás-joghurtos” box_color=”#fbea6f”]
  • 2 doboz joghurt, vagy egy doboz joghurt, egy doboz tejföl
  • 2-4 gerezd fokhagyma préselve
  • só, fűszerek – ízlés szerint[/box]

Nassolj bűntudat nélkül 1

[box title=”Currys” box_color=”#a7effc”]
  • 2 dl majonéz
  • néhány evőkanál tejföl
  • 1/2 csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
  • 1 teáskanál curry por
  • 2 teáskanál ketchup
  • só és bors[/box]

A popcorn a barátod!

A pattogatott kukorica a hiedelmekkel ellentétben hibátlan megoldás nassolásra. Tökéletesen biztosítja a rágás élményét, miközben rostokkal látja el a szervezetet, de kalóriában szegény. A mértékre azonban ügyeljünk – a kevesebb több -, valamint óvakodjunk a sajtos és a vajas ízesítésektől, mert ezek már sokkal több káros anyagot tartalmaznak, mint gondolnánk.

Nassolj bűntudat nélkül 2

Mártogatunk, mártogatunk?

Az amerikaiak barbecue, a mexikóiak guacamole (avokádó szósz), a franciák pedig aioli (fokhagymás majonéz) szószba mártogatnak. A világon tehát mindenki nagyon profin mártogat, ráadásul ízekben gazdag és egészséges módokon. Az ilyen jellegű mártogatósokhoz jobban illik a tortilla chips, pitakenyér, puffasztott búzaszelet vagy a pászka. Egyáltalán nem időigényes az előkészület és az eredmény is magáért beszél.

[box title=”Guacamole” box_color=”#6bff81″]

Hozzávalók

  • 4 jó érett avokádó
  • 1 lime
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 teáskanálnyi olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors

Elkészítés menete

Az avokádókat és a paradicsomokat pucold meg, majd kockázd fel őket. A hagymával is járj el ugyanígy, majd tedd félre. Az avokádók közül hármat turmixolj sima masszává, a negyediket darabosan keverd a mártogatósba. Ha ezzel elkészültél, keverd össze a lime felének levével, az olívaolajjal, majd törd hozzájuk a fokhagymát. Sózd és borsozd kedvedre.[/box]

Süti a javából

Nem kell lemondanod a sütizésről még erős fogyókúra alatt sem. A mértékletességre és a hozzávalók összeválogatására azonban mindig fordíts extra időt. Vendégségbe pedig készíts kalóriaszegény süteményt, hogy mindenki meg legyen elégedve.

Nassolj bűntudat nélkül 4

[box title=”Almás-túrós” box_color=”#fcb0b0″]

Hozzávalók

  • 3 alma
  • 25 dkg sovány túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • édesítő
  • kevés vaj

Elkészítés menete

Egy kivajazott tepsi aljára fektesd le a megpucolt almakarikákat. A túrót keverd el a tojással, a citromhéjjal, illetve az édesítővel, majd a krémet egyenletesen kend el az almákon. Erre rétegezz még egy sor almát. Közepes lángon süsd körülbelül 15 percig.[/box]

Magvak és aszalt gyümölcs

Rendkívül ízletes és egészséges bőségtálat tudunk összeállítani aszalt gyümölcsökből és különböző magvakból. A dió, mandula, paradió, mogyoró telített zsírsavakat tartalmaznak, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, ugyanakkor tele vannak vitaminokkal és rostokkal. Magas a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmuk. Az aszalt gyümölcs aszalás során megőrzi a gyümölcs természetes aromáját, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmának nagy részét. Igen magas a rosttartalmuk, telítettségérzetet biztosítanak – válogathatunk szilva, alma, körte, sárgabarack, meggy, áfonya, eper, szőlő stb. közül. A kettő kombinációja így igazán nyerő páros!

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Palacsinta tésztába keverni és úgy kisütni,pogácsába,sült húsra,grillezett zöldségekre vagyis mindenbe amihez fokhagymát használnánk jó a medvehagyma is. De a legfincsibb szalonnát lepirítunk és a medvehagymát mint a spenót levelet megfonnyasztjuk az ízletes szalonnás zsírban.

  2. Medvehagyma joghurtba vagy tejfölbe aprítva isteni.
    Szívesen vennénk mivel szezonja van a “medvés” recepteket

Comments are closed.