hirdetés

Paleo, nem paleo? Akkor ez mi?

pécsma.hu

2013.09.26

 • András

  Kedves Pécsma!
  Ahogy a telefonban is mondtam,(bemutatkozás nélkül hivott fel),tanuljuk mi is ezt az étrendet,nem egyszerű átállni a konyhának is arra amit hosszú évek során megtanult, törekszünk arra, hogy minél jobban megfeleljúnk ennek az étrendnek!
  Köszönöm a cikket!
  András

 • Márk

  Kedves Lilla !
  Már bocs, de ez egy baromság. Ami nem gluténmente annak semmi köze nincs a paleo étrendhez. Tudom, hogy vannak már ilyen-olyan irányzatok, de ezek sokszor nevükben is megkülönböztetik magukat (pl.: Primal Blueprint elnevezésű étrend , ahol hangsúlyozzák a különbségeket pl. : tejterméket fogyasztása annak akinek ezzel nincs gondja, de a paleohoz tartozónak vallják magukat). A gluténmentesség azonban minden irányzatban közös, lehet, h született valami nevében paleo irányzat ami megengedőbb, de attól még, hogy ráakasztjuk ezt a nevet, még nem lesz paleo, ahogy az étterem paleo menüje sem az. Egyébként nem tudom, hogy milyen skandináv “kitalálóról” van szó , de pl. Lindebergen nagyon csodálkoznék , ha így lenne, mert ő nem csak természeti népeknél csinált kutatásokat, hanem városi svéd emberek részvételével kutatta és igazolta a paleo étrend jótékony hatásait a “normál” nyugati és a mediterrán étrenddel szeben. Nem tudom, h hol olvastál ilyen baromságot, amit írtál , de van pár tippem: origo, index, kiskegyed….
  A nemzetközi paleo “mozgalom” nagy hatású véleményformálói (orvosok, biokémikusok, biológusok) között semmilyen jele nincs az étrend “felpuhításának” . A glutén mentesség és a gyorsan felszívódó szinhádrátok kerülése az alapja az egésznek. A teljes kiörlésű gabonák nagy része meg mindkettő feltétel miatt tiltott. Szóval lehet, h ezt megengedhetőnek tartja valaki, de akkor az már nem paleo étrend. (ez olyan mintha egy gulténre allergiás ember gluténmentes étrendjébe bele akarnánk tuszkolni egy kis durumtésztát, mert az azért vmivel egészségesebb. ..)

 • Lilla, Márknak

  Nemzetközi szinten a paleo ma már nem azt a bornírt, egyoldalú diétát jelenti, amit Szendi Gáborék képviselnek. Az irányzat skandináv kitalálói revideálták tarthatatlan nézeteiket a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tejtermékek mellőzéséről, és a húsevésből is viszavettek. Szóval nyugodj meg, a paleo fejlődik, még ha a kőkorból is veszi az ihletést.

 • Márk

  Ez tudatos megtévesztés, ennek semmi köze a paleo étrendhez. Durum tészta? WTF?
  Bár az igazi palosokat nem hiszem, hogy megtéveszti, mert mindenhol nézzük, hogy mi van az ételben, összetevőkben, de azért mégis csak felháborító, hogy a tájékozatlan embereket, akik csak hallomásból tudnak a paleoról, félrevezeti ezzel.

 • mariann63

  Szegény pécsi paleozni kívánók!:((

 • hahaha

  hát ez kínos