Sütőtök nyersen? Jöhet!

Hurrá, itt az ősz, itt a sütőtökszezon! A narancssárga zöldség sokak számára kedvelt csemege, ám felhasználását illetően van még mit tanulnunk. Íme, egy ebédre való, különleges menüsor tökből. 

 

A sütőtök fogyasztását egyébként azért is ajánljuk, mert nemcsak nagyon finom, de legalább annyira egészséges is.

  • Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a sütőtök kiváló antioxidáns táplálék. A benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket.
  • Magas káliumtartalma révén a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású.
  • Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, így segít megelőzni a székrekedést.
  • A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid pedig csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát és a szürkehályog kialakulását is megelőzi.

 

LánczosSándor
Lánczos Sándor – a Fahéjas Kávé szerkesztője

A fentebb összegyűjtött tökös tulajdonságokkal szerencsére sokan tisztában vannak, így eme zöldség igen népszerű ilyenkor ősszel. Sokan ugyanakkor megrekednek a szeletelt, sütőben édesre pirított töknél. Nem tudják, hogy rengetegféle felhasználási lehetőség létezik még, ezen és a közismert krémlevesen kívül is. A sütőtökből finom levest, salátát, köretet, reggelire bundás kenyeret vagy akár desszertet is készíthetünk.

Épp ezért megkértük Lánczos Sándort, a Fahéjas Kávé elnevezésű pécsi gasztroblog szerkesztőjét, mutasson az olvasóknak néhány ínycsiklandó, ámde egyszerű és gyors variációt a sütőtökre.

Fogadjátok sok szeretettel receptjeit!

 

Előétel: Hízott kacsamáj sütőtökös saláta ágyon

Már az elején megjegyezném, hogy a kacsamájat cserélhetjük bármire, akár csirkemell filére, csirkemájra, még egy-két szelet baconszalonna is megfelel.

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 20-25 dkg hízott kacsamáj (4 szelet)
  • liszt
  • kacsazsír (lenne a legjobb, de tökéletes az olíva olaj is)

A salátához:

  • 1 cs madársaláta
  • 4-5 szem datolya felkockázva
  • 8-10 cm-es sütőtök darab lereszelve
  • 1 db póréhagyma felkarikázva
  • koriander (nem a zöld és nem a fűszer, hanem az üvegben kapható)
  • kapor

Az öntethez:

  • 2 db mandarin leve
  • 1 db mandarin héja
  • 1/2 narancs héja
  • 1/2 citrom héja
  • 1-2 ek méz
  • 2-3 cm gyömbér reszelve
  • 4-5 ek olíva olaj
  • só, bors

Először készítsük el az öntetet: a két mandarin levét keverjük össze a többi hozzávalóval. Fontos: az olajat a legvégén adjuk hozzá! Tegyük félre, hadd érjenek össze az ízek.

Most jöhet a saláta. A madársalátát, a felkarikázott póréhagymát és a lereszelt tököt keverjük össze, adjuk hozzá a felkockázott datolyát, majd kanalazzunk rá egy kevés koriandert! Dolgozzuk jól össze és már kész is.

Ezután már csak pár lépés van hátra. Süssük ki a kacsamájat vagy amit vettünk. Ha a máj mellett döntöttünk, fontos, hogy soha ne sózzuk meg a húst sütés előtt, különben kérge keserű lesz. Egy edényben melegítsünk kevés zsiradékot, a májszeleteket forgassuk meg vékonyan a lisztben és süssük meg, oldalanként nagyjából két perc elég.

A tányér közepére halmozzunk egy adagot a salátakeverékből, alaposan locsoljuk meg az öntettel (a mandarin, a gyömbér pikáns ízt ad neki) majd a tetejére szépen “ültessük” rá a májszeleteket. A legvégén durva szemű sóval és esetleg kevés borssal díszítsük.

sütőtöksaláta

 

Főétel: Sütőtökös szósz 

Ez egy tökéletes recept a “maradék” eltüntetésére. A tegnap este sütött tök ott kallódik a hűtőben, de nem kívánjuk már magában, hétfogásos ebédet vagy vacsorát készíteni pedig se időnk, se energiánk. Ilyenkor jöhet a jó kis sütőtökös szósz, amit locsolhatunk húsra, akár tésztára is. Én az utóbbit választottam.

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 adagnyi tészta (penne, spagetti, masni stb)
  • 2 merőkanálnyi megmaradt sütőtök hús, pürésítve
  • 2 kanál olíva olaj
  • 1 ág friss rozmaring (elhagyható, de a sütőtök és a rozmaring “bírja” egymást)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kanál száraz fehérbor
  • 100 g reszelt parmezán (vagy bármilyen kemény sajt)

Tegyük fel főni a tésztát. Jó tanács:  a tészta vizét ne sózzuk előre, csak ha már felforrt. Ha előbb tesszük bele a sót, akkor késleltetjük forráspont elérését. A tésztát közepesre, roppanósra főzzük.

Egy serpenyőben hevítsünk olajat és a rozmaring leveleket szedjük le az ágról, pirítsuk meg őket (2 perc). Ha ez kész, szedjük ki egy papírtörlőre, hogy felitassuk a levelekről az olajat. A fokhagymát tegyük a vágódeszkára és a kés lapjával üssünk rá egy kicsit. Dobjuk a serpenyőbe, főzzük egy keveset, majd 1-2 perc múlva öntsük rá a fehérbort. Főzzük el az alkoholt, majd mehet a serpenyőbe a tökpüré, a főzőtejszín és a reszelt sajt. Ha a tészta elkészült, szűrjük le, de egy pohárnyit mentsünk meg a főzővízből. Öntsünk rá egy keveset a tejszínes masszára, majd főzzük össze az alapanyagokat. Végül mehet a szószba a tészta, jól forgassuk át. Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal és a pirított rozmaringgal.

Plusz tipp: ha a szószt sült húsra tennénk, akkor leveskockából készítsünk fél liternyi alaplevet és azzal öntsük fel, amíg elérjük a megfelelő állagot.

sütőtökpenne

 

Desszert: “Töktorta”

Valószínűleg sokan nem tudják elképzelni, hogy eme zöldséget hasznosíthatjuk desszertekben is. Rengeteg variáció van. Pite, torta, muffin stb. Én egy régi, sokak által ismert desszertet alakítottam át, ez pedig nem más, mint a répatorta.

Hozzávalók (16 szelet):

  • 4 db tojás
  • 2,5 dl olaj
  • 400 g cukor
  • 300 g liszt
  • 2 tk vanília aroma
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk só
  • 2 tk sütőtök fűszerkeverék (1:1 arányban összekeverve: fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűbors (akár egy kevés szegfűszeg is mehet bele)
  • 350 g sütőtök, reszelve

Sajtkrémhez:

  • 200 g sajtkrém
  • 50 g olvasztott vaj
  • 85 g porcukor
  • csipet fahéj

Készítsünk elő egy tortaformát, vajazzuk ki, lisztezzük körbe, majd a sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojást, az olajat, a cukrot, a vanília aromát géppel keverjük jól össze. Ez után egy kanál segítségével tegyük ugyanezt a liszttel, a sóval, fűszerkeverékkel, a sütőporral és a szódabikarbónával. Ezt az elegyet keverjük el a tojásos keverékkel. Ha jól összedolgoztuk, akkor mehet bele a reszelt sütőtök (esetleg egy kevés mogyoró, melyet késsel felaprítottunk).

Dolgozzuk össze az egészet, majd öntsük az előkészített formába. Mehet a sütőbe, és 40-50 perc alatt elkészül. Tűpróbával ellenőrizzük, hiszen az idő csak útbaigazítás, minden sütő más és más.

Közben készítsük el a sajtkrém “feltétet”. Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót és főzzük össze. Ha a torta már hűlt, kenjük meg vele.

Plusz tipp: a fent említett sütőtök-fűszerkeveréket készítsük el otthon magunknak. Az őszi időszakban nagyon jól jön. Ezen kívül a sütőtök “szereti” a rozmaringot és a zsályát is,  ilyenkor jó, ha van otthon belőlük.

Jó étvágyat!

IMG_20131001_143549_wm

Hirdetés