Haszon Zsófia

Betegséget okozhat a tampon?

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozni olyan véleményekkel, miszerint a tampon egészségtelen. A nők között is nagy vita van a betét vs. tampon kérdéskör körül. Egyes természetgyógyászok egyenesen úgy vélik, súlyos nőgyógyászati problémákhoz – akár endometriózis kialakulásához is vezethet a tampon rossz használata. Megpróbáltunk utánajárni, mi is az igazság.

 

Mit tartalmaz a használati utasítás?

A tamponos dobozokban található használati utasítást a legtöbb felnőtt nő talán 15 éves korában látta utoljára közelebbről. Ezért úgy gondoltuk, először felidézzük a papíroson olvasható szöveget. Megjegyzem: ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat, mert érthetetlen módon a gyártók bolhapiszoknyi betűkkel szövegezték meg a használati utasítás tartalmát. Szemüvegeseknek nagyító használata ajánlott!

A tampon felhelyezésére és eltávolítására vonatkozó javaslatokat itt nem részleteznénk. Számunkra a cserével kapcsolatos információk érdekesek. A használati utasításban a következő dolgokat hangsúlyozzák: 1. mindig használjunk a vérzésnek megfelelő méretű tampont; 2. a csere gyakoriságát a vérzés erősségéhez kell igazítani, erre eleinte akár 3-6 óránként is szükség lehet, de a menstruáció végéhez közeledve elegendő 6-8 óránként; 3. éjszakára is bátran használjunk tampont, csak ügyeljünk a 8 óránkénti cserére.

Mit mondanak a természetgyógyászok?

A természetgyógyászok között alig találunk olyan szakembert, aki melegszívű ajánlást mellékelne a tamponhoz. Szinte mindegyikük hevesen tiltakozik az ellen, hogy a nők nonstop tamponnal a vaginájukban mászkáljanak a vérzés napjai alatt.

- Nem magával a tamponnal van a baj, inkább azzal, hogy a nők nem használják rendeltetésszerűen. Véleményem szerint ezt az eszközt nem az egészségügyi betét helyett találták ki, hanem azokra az esetekre, amikor valamiért megoldhatatlan vagy nagyon kényelmetlen lenne a betét használata, például fürdőzés vagy sport alkalmával – mondja Retkes Antal természetgyógyász.

Ezzel szemben a nők többsége egyfolytában „tamponozik”, és a nyolcóránkénti cserét is csak akkor tartják be, ha szivárgást észlelnek.

A szakember szerint a menstruáció első napjaiban 1,5-2 óránként kellene cserélni ezt az egészségügyi eszközt. Ugyanis amikor telítődik, elzárja a hüvelybemenetet, és a váladék nem tud rendesen kiürülni, pang a hüvelyben – mondja a természetgyógyász.

Retkes Antal még azt is meg meri kockáztatni, hogy kapcsolat van az egyre gyakoribb nőgyógyászati megbetegedés, az endometriózis és a tampon rossz használata között.

Mi az az endometriózis?

Az endometrium a méh belső falát borító szövet, amely a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Endometriózis esetében hasonló szövet található méhen kívül is – főként a hasüregben -, ami a menstruációs ciklus során ugyanúgy leválik, gyakran belső hasüregi vérzést, gyulladást okozva, amely végső soron meddőséghez is vezethet.

Mit mond a nőgyógyász?

Dr. Bózsa Szabolcs nőgyógyász abban egyetért a természetgyógyásszal, hogy a hüvely zavartalan tisztulása végett éjszakára szerencsésebb a betét. Ám véleménye szerint az eszköz napközbeni használata nem veszélyes, még akkor sem, ha valaki a menstruáció összes napján ezt alkalmazza.

- A tampon használatának az előírások betartása esetén nincs akadálya, bátran ajánlható minden életkorban. Mellékhatásként hüvelyszárazság, ritkán fekélyek léphetnek fel, melyek hamar gyógyulnak. A használati utasítások ugyan felhívják a figyelmet egy igen ritka, de életveszélyes megbetegedésre: ez a toxikus sokk szindróma (TSS). Ám modern kutatások bizonyították, hogy ezen megbetegedés nem hozható közvetlen összefüggésbe a tampon használatával, hiszen gyermekeknél és férfiaknál is előfordul. A betegséget egyébként ugyanazok a baktériumok okozzák, amelyek a tamponban is elszaporodhatnak, ha az túl hosszú ideig marad a hüvelyben.

A nőgyógyász azt is megjegyezte, bár egyértelmű állásfoglalás nincs, de elképzelhető, hogy van összefüggés a tampon és az endometriózis nevű, rejtélyes nőgyógyászati megbetegedés között. Mivel rossz tamponhasználat esetén a menstruációs vér – a levált méhnyálkahártya sejtekkel együtt – a kürtökön keresztül fokozottabban juthat be a kismedencébe. A hashártyán való esetleges megtapadással pedig szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

A tampon tehát kizárólag akkor okolható komoly betegségek kialakulásáért, ha nem tartjuk be a szabályokat – mondja Bózsa Szabolcs. Viselésekor elsősorban a higiéniás irányelveket kell szem előtt tartani. Felhelyezése tiszta kézzel, alapos kézmosás után történjen, ezért használatát hosszú utazások alatt, kézfertőtlenítési lehetőség hiánya esetén, illetve nem megfelelő tisztaságú mellékhelyiségekben mellőzzük. A menzesz alatt nem tilos az uszodák, fürdők látogatása sem, azonban a medencéből kijőve azonnal szükséges a tampon cseréje a fertőzésveszély miatt.

A szakember azt tanácsolja, hogy az eszköz cseréje átlagosan 3-4 óránként történjen (de maximálisan 8 órán át lehet a hüvelyben), így megelőzhetőek a tamponban felszaporodó baktériumok okozta fertőzések. Ennél azonban sokkal fontosabb a tamponok méretének helyes megválasztása a szivárgás, illetve a sérülés elkerülése érdekében. Szerencsére ma már több méretben, ugyanúgy a tinédzserek, mint a szülés után lévő nők számára létezik ez az eszköz, de a menstruációs vérzés erőssége is befolyásolhatja a választást.

 

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Horvátországban is hőségriadó van

Horvátországban is hőségriadó van

A meteorológiai szolgálat (DZMH) hétfőn az ország keleti részében narancssárga figyelmeztetést adott ki, míg az északi és déli részeken egyelőre ennél enyhébb, sárga jelzés van érvényben.

Nem fizettek, mégis segítene az IMF?

Nem fizettek, mégis segítene az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelemmel kíséri a görögországi helyzetet, és kész segíteni Athénnak, ha erre kérik - közölte Christine Lagarde, a szervezet vezérigazgatója hétfőn.

Bronzérmet szerzett Berta Dani

Bronzérmet szerzett Berta Dani

Csak a végső győztes állította meg a vívót az Universiadén.

Visszakapja a Virágh-házat az egyházmegye

Visszakapja a Virágh-házat az egyházmegye

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek köszönhetően a Virágh-ház az elmúlt években százmillió forint értékű felújításon esett át.

Régi trükkel próbálkoznak a csalók

Régi trükkel próbálkoznak a csalók

De úgy tűnik, még mindig bejön nekik.

6 szépségápolási trükk kánikulára!

6 szépségápolási trükk kánikulára!

Negyven fokban létezni is kihívást jelent, nem ám kinézni valahogy!

Nemzetiségek Házát terveznek Pécsre

Nemzetiségek Házát terveznek Pécsre

Hári József, a kilenc pécsi nemzetiségi önkormányzatot összefogó tanács vezetője szerint példaértékűen élnek és működnek együtt a várossal a kisebbségek.

Drágul a benzin

Drágul a benzin

Bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik.

Minyon napok az Uránia moziban

Minyon napok az Uránia moziban

Gyere el július 11-12-én az Uránia moziba és nézd meg velük a Minyonok c filmet!

Újabb díjat nyert Liza

Újabb díjat nyert Liza

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte el a rangos filmes szaklap, a Cineuropa díját a hétvégén zárult újvidéki Cinema City filmfesztiválon.