Haszon Zsófia

Betegséget okozhat a tampon?

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozni olyan véleményekkel, miszerint a tampon egészségtelen. A nők között is nagy vita van a betét vs. tampon kérdéskör körül. Egyes természetgyógyászok egyenesen úgy vélik, súlyos nőgyógyászati problémákhoz – akár endometriózis kialakulásához is vezethet a tampon rossz használata. Megpróbáltunk utánajárni, mi is az igazság.

 

Mit tartalmaz a használati utasítás?

A tamponos dobozokban található használati utasítást a legtöbb felnőtt nő talán 15 éves korában látta utoljára közelebbről. Ezért úgy gondoltuk, először felidézzük a papíroson olvasható szöveget. Megjegyzem: ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat, mert érthetetlen módon a gyártók bolhapiszoknyi betűkkel szövegezték meg a használati utasítás tartalmát. Szemüvegeseknek nagyító használata ajánlott!

A tampon felhelyezésére és eltávolítására vonatkozó javaslatokat itt nem részleteznénk. Számunkra a cserével kapcsolatos információk érdekesek. A használati utasításban a következő dolgokat hangsúlyozzák: 1. mindig használjunk a vérzésnek megfelelő méretű tampont; 2. a csere gyakoriságát a vérzés erősségéhez kell igazítani, erre eleinte akár 3-6 óránként is szükség lehet, de a menstruáció végéhez közeledve elegendő 6-8 óránként; 3. éjszakára is bátran használjunk tampont, csak ügyeljünk a 8 óránkénti cserére.

Mit mondanak a természetgyógyászok?

A természetgyógyászok között alig találunk olyan szakembert, aki melegszívű ajánlást mellékelne a tamponhoz. Szinte mindegyikük hevesen tiltakozik az ellen, hogy a nők nonstop tamponnal a vaginájukban mászkáljanak a vérzés napjai alatt.

- Nem magával a tamponnal van a baj, inkább azzal, hogy a nők nem használják rendeltetésszerűen. Véleményem szerint ezt az eszközt nem az egészségügyi betét helyett találták ki, hanem azokra az esetekre, amikor valamiért megoldhatatlan vagy nagyon kényelmetlen lenne a betét használata, például fürdőzés vagy sport alkalmával – mondja Retkes Antal természetgyógyász.

Ezzel szemben a nők többsége egyfolytában „tamponozik”, és a nyolcóránkénti cserét is csak akkor tartják be, ha szivárgást észlelnek.

A szakember szerint a menstruáció első napjaiban 1,5-2 óránként kellene cserélni ezt az egészségügyi eszközt. Ugyanis amikor telítődik, elzárja a hüvelybemenetet, és a váladék nem tud rendesen kiürülni, pang a hüvelyben – mondja a természetgyógyász.

Retkes Antal még azt is meg meri kockáztatni, hogy kapcsolat van az egyre gyakoribb nőgyógyászati megbetegedés, az endometriózis és a tampon rossz használata között.

Mi az az endometriózis?

Az endometrium a méh belső falát borító szövet, amely a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Endometriózis esetében hasonló szövet található méhen kívül is – főként a hasüregben -, ami a menstruációs ciklus során ugyanúgy leválik, gyakran belső hasüregi vérzést, gyulladást okozva, amely végső soron meddőséghez is vezethet.

Mit mond a nőgyógyász?

Dr. Bózsa Szabolcs nőgyógyász abban egyetért a természetgyógyásszal, hogy a hüvely zavartalan tisztulása végett éjszakára szerencsésebb a betét. Ám véleménye szerint az eszköz napközbeni használata nem veszélyes, még akkor sem, ha valaki a menstruáció összes napján ezt alkalmazza.

- A tampon használatának az előírások betartása esetén nincs akadálya, bátran ajánlható minden életkorban. Mellékhatásként hüvelyszárazság, ritkán fekélyek léphetnek fel, melyek hamar gyógyulnak. A használati utasítások ugyan felhívják a figyelmet egy igen ritka, de életveszélyes megbetegedésre: ez a toxikus sokk szindróma (TSS). Ám modern kutatások bizonyították, hogy ezen megbetegedés nem hozható közvetlen összefüggésbe a tampon használatával, hiszen gyermekeknél és férfiaknál is előfordul. A betegséget egyébként ugyanazok a baktériumok okozzák, amelyek a tamponban is elszaporodhatnak, ha az túl hosszú ideig marad a hüvelyben.

A nőgyógyász azt is megjegyezte, bár egyértelmű állásfoglalás nincs, de elképzelhető, hogy van összefüggés a tampon és az endometriózis nevű, rejtélyes nőgyógyászati megbetegedés között. Mivel rossz tamponhasználat esetén a menstruációs vér – a levált méhnyálkahártya sejtekkel együtt – a kürtökön keresztül fokozottabban juthat be a kismedencébe. A hashártyán való esetleges megtapadással pedig szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

A tampon tehát kizárólag akkor okolható komoly betegségek kialakulásáért, ha nem tartjuk be a szabályokat – mondja Bózsa Szabolcs. Viselésekor elsősorban a higiéniás irányelveket kell szem előtt tartani. Felhelyezése tiszta kézzel, alapos kézmosás után történjen, ezért használatát hosszú utazások alatt, kézfertőtlenítési lehetőség hiánya esetén, illetve nem megfelelő tisztaságú mellékhelyiségekben mellőzzük. A menzesz alatt nem tilos az uszodák, fürdők látogatása sem, azonban a medencéből kijőve azonnal szükséges a tampon cseréje a fertőzésveszély miatt.

A szakember azt tanácsolja, hogy az eszköz cseréje átlagosan 3-4 óránként történjen (de maximálisan 8 órán át lehet a hüvelyben), így megelőzhetőek a tamponban felszaporodó baktériumok okozta fertőzések. Ennél azonban sokkal fontosabb a tamponok méretének helyes megválasztása a szivárgás, illetve a sérülés elkerülése érdekében. Szerencsére ma már több méretben, ugyanúgy a tinédzserek, mint a szülés után lévő nők számára létezik ez az eszköz, de a menstruációs vérzés erőssége is befolyásolhatja a választást.

 

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Előzetesben a Quaestor-vezér

Előzetesben a Quaestor-vezér

Tarsoly Csabát két társával együtt helyezték harminc napra lakat alá.

Földrengés rázta meg Miskolcot

Földrengés rázta meg Miskolcot

A Richter-skála szerinti 3,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki 10 kilométeres mélységben.

Április elején hózápor is lehet

Április elején hózápor is lehet

A jövő héten sokszor kell esőre számítani, többször megerősödik a szél is.

Quaestor-ügy – Zárolják a felelősök vagyonát

Quaestor-ügy – Zárolják a felelősök vagyonát

Az Együtt nem támogatja a Fidesz javaslatát.

Devizahitelek: a forintosítással megszűnik az árfolyamgát

Devizahitelek: a forintosítással megszűnik az árfolyamgát

Az érintettek megfontolhatják, hogy maradnak-e a törlesztőrészlet rögzítésénél vagy vállalják a magasabb törlesztőrészletet.

587 milliárdot fialtatunk külföldön

587 milliárdot fialtatunk külföldön

Minden magyar állampolgárra fejenként átlag 60 ezer forint jut.

Sikkasztottak a Corvinus Egyetemen?

Sikkasztottak a Corvinus Egyetemen?

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése nyomán vizsgálják az intézmény 2009 és 2012 közötti gazdálkodását.

A párnaciha továbbra sem biztonságos hely a pénzünknek

A párnaciha továbbra sem biztonságos hely a pénzünknek

Interjú Koszorús Zsolttal, az AXA Bank régióközpontjának vezetőjével. (x)

Terrán: Új név, töretlen sikerek

Terrán: Új név, töretlen sikerek

Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. március végétől a TERRÁN nevet fogja viselni.

Béreljen üzletet a Pécs Plazában!

Béreljen üzletet a Pécs Plazában!

A bevásárlóközpont a hét minden napján, így vasárnap is nyitva tart.