hirdetés

Nők a vezetőfülkében

Kiss Anikó

2013.09.03

 • sra,l

  Sopronban is van egy hölgy buszsofőr!

 • jó 5let

  Ez igen hajrá csajok :)) 2 napja Németbe jártam ahol egy 4,5 vezetés után letértem pihenni ahol a parkolóba szintén 2 kolléga csajszival taliztam akik 24t-val a hátukon mentek tovább és magyarok voltak és két 460-s Daf boldog sofőrjei voltak 🙂 néztem 1et és gratuláltam nekik 🙂

 • Névtelen

  Gratulálok! Anno pécsen Judittal sokat utaztam dolgozni.Le a akalappal a Női buszvezetők elött. 🙂

 • én

  miért is ne vezethetne nő egy buszt? /kamiont,vagy bármit/
  csak nálunk nem megszokott,és vannak a negatív beszólások,hozzáállások..Hol van megírva,hogy ki milyen munkát végezhet?egy férfi elmehet körmösnek,fodrásznak,ápolónak,stb..akkor egy nő is elvégezheti a “férfi” munkát..
  Hajrá csajok,mutassátok meg mit is tud a “gyengébbik” nem!:)

 • Kőhalmi Lajos

  Gratulálok kedves kolleginák ! És nő nap alkalmából sok virágot és balesetmentes széles utat !

 • Fodor Istvàn

  Még egy ok hohy szeressük Pécset (y)

 • TÓBI

  Gratula csajok, még több csajt a buszokra.

 • gergő

  igy tovább dóri

 • Máron

  Csak gratulálni tudok a hölgyeknek és nagyon jó egészséget kívánok nekik!!!

 • Fecóka

  Végre, a cikk ollvasása közben tudtam meg hogy Juditnak hívják
  nagy – nagy örömömre szolgált.
  Nagyon sokat töprengtem , hogy vajon ki ez a kedves , szinpatikus lágyhangú soförnő aki napról napra felszáláskor , mosolygós arcal KÖSZÖN és KÖSZÖNI meg a bérlet felmutatását .
  (Úgy érzem hogy ez példaértékünek kellene hogy legyen) .
  Mostanság a munkámból kifolyólag nagyon sokat indulok kora reggel munkába , és az első 5 óra 10 perckor a Csontváry utcától induló 50-es járattal szokott jönni , mikor Hollandiából érkezett tesztbusszal , valamikor Mercedesszel . Volt már példa arra , hogy délután szintén az Ő általa vezetett szintén 50-es járattal mentem hazafelé .
  Tehát csak megerősíteni tudom az előttem hozzászólókat és a fenti cikkben írtakat , mert tényleg , egy üde színfolt a palettán .
  Jutkának , én azt kívánom , minden utastársam nevében hogy maradjon meg ilyen aranyosnak és tényleg innen térjen begérdemelt nyugdijba !!!!

  Egy Nagy Imre úti TESCOnál felszáló utas

 • Réger-Dallos Dominik

  Hajrá csajszik!!!! 🙂

 • Antal

  hajrá lányok büszke vagyok ilyen nőkre…

 • Viszked Károlyné

  Kitartás lányok, hisz ez részünkről kihívás még ma is. Én szept 12-én 35 éve csinálom Budapesten balesetmentesen

 • darvaskristof

  Ez egy kedves mondat: ” Ők megbíznak bennem, mert föl mertek szállni az én járatomra, nekem ezért nagyon kell rájuk vigyáznom.”

  Nem hiszem, hogy szexista lenne a cikk, inkább csak kissé bulváros hangvételű. Vannak fiúsabb(nak tartott) szakmák, amelyeket csajok ritkábban szoktak betölteni, ilyen például az informatikus és a buszvezető. Ugyanez visszafele is érvényes, amikor egy férfi elmegy óvodapedagógusnak, arról is újságcikk születik

 • A megoldóember

  Maximális RÍÍÍSZPEKT az ördögien angyali sofőröknek! Azért az nem semmi, hogy a feltételezhetően -legalábbis az utóbbi időszak PKV-s riportjai, cikkei alapján nekem ez jött le- a BKV-s kohószökevényekhez hasonló állapotú és korú IK 415-ös kocsikra teszik őket, ahol azért sűrűbben elkél a melós kesztyű, illetve a “csodakulcs”, amivel fel lehet nyitni -többek közt- a kocsi padlóján található “fedlapokat”, illetve a motorház “tetőt”. Persze, lehet egy olyan megközelítése is a témának, hogy ez a kiképzés fontos része, ha helytállnak az ótvar IK-n,akkor a Citaron/Citadellen sem lesz, lehet már gond…

 • Nyugdíjas buszsofőr.

  Gratulálok mindkét hölgynek.Sok balesetmentes km-ert kívánok. Üdv.

 • kollega

  Ügyesek vagytok lányok,csak így tovább!!!

 • Imre

  Nekem bejön, hogy úrvezetők helyett úrhölgyek ülnek a volán mögött! Megfontoltabbak, udvariasabbak és jobban is néznek ki mint a férfiak. Minél több nőt a vezetőülésbe, hajrá lányok!

 • BG

  402 Likeoló nem téved! Ez nem szexista cikk, hanem jó! Hajrá Dóri!!! <3

 • lány az városban

  Kedves Dórika ütött el majdnem a zebrán, és nem…nem az én hibámból! 🙂

 • Nana!

  Aki vállalja a médiát,tűrje el a kritikát!

 • Sziszuszka

  Örömmel olvastam, hogy végre vidéken is vezethetnek hölgyek autóbuszt. Én már a 24. évemet kezdem ebben a munkakörben Budapesten. Örülök a szép szavaknak amik a cikkben le lettek írva, de kicsit engem is zavar a cikk általános hangvétele. A magam részéről mindig nyűgös vagyok amikor úgy dicsérnek meg, hogy nő létemre milyen jól vezetem azt a nagy buszt. Ettől a “nő létére” kitételtől égnek áll a hajam. Azt veszem le belőle, hogy mint nő csökkent értékű vagyok és ezután már az sem esik jól, hogy éppen szépeket mondanak rólam.

 • virginai

  így van, remek elemzés. köszi. ez valóban értelmes, építő hozzászólás. köszi, hogy nem csak bunkóságokat kell olvasni a kommentekben.

 • Névtelen

  “az a lényeg, hogy megfeleljünk a munkának, nem az, hogy mennyire vagyunk kisminkelve” – vallja az elsőként bemutatott hölgy. Normális, felelősségteljes nők, és tökmindegy, hogy jobban vezetnek-e a férfiaknál. Van valami, amiben helytállnak, és ez példaértékű. Szokatlanságánál fogva pláne. Ezt a tényt kár elnyomni az igenis szexista vonalvezetéssel!

 • Virginia

  Egyetértek azokkal, akik szexizmus emlegetnek ezzel a PM-cikkel kapcsolatban is. A szexizmus nem csak azt jelenti, hogy szextárgyat csinálunk a nőkből, hanem az is beletartozik, hogy gyenge, segítségre szoruló, gyámoltalan lényként mutatjuk be őket, akik “korlátozott cselekvőképességük” okán alacsonyabbrendűek, mint a “büszke” és “erős” férfiak. A szexizmus célja alapvetően az, hogy ne önálló, tetterős emberként tekintsük a nőkre, hanem olyan játékszerű, pink dísztárgyként, “amit” a férfiak birtokolhatnak, felügyelhetnek – uralhatnak. Néhány példa: a cikkben hemzsegnek az olyen buszvezetéshez nem kapcsolódó, ebben a kontextusban kifejezetten degradáló kifejezések mint a “törékeny hölgyek”, “apró csecsebecsék”, “nőies öltözködés”, “nőies fazon”, “sminkelés” – ha férfi sofőrőkről lenne szó, akkor is érdekes lenne, hogy milyen divatot követnek? Másrészt, a sofőrnők végig úgy vannak beállítva, mintha létezésük valamiféle, a természet vagy a társadalom (fallokrata) rendjének ellentmondó, különleges jelenség – kivétel – lenne (pl. “le a kalappal, hogy fiatalon, nőként ekkora felelősséget merek vállalni”). Pedig a legkevésbé sem az! A statisztikák szerint ma Magyarországon kb. ugyanannyi nő rendelkezik jogosítvánnyal (és mellesleg: diplomával) mint férfi, ám a nők precízebben, biztonságosabban vezetnek, kevesebb balesetet okoznak. Eszerint tehát nem a női sofőrök a csodabogarak, hanem a férfiak (nota bene: a legtöbb európai fővárosban a metró-, villamos- és buszvezetők javarésze nő). Az, hogy a nőket lekezelő, burkoltan szexista beszéd- és gondolkodásmód nemcsak a férfiakra jellemző nálunk, hanem – a szerzőt is beleértve – a nők jelentős részére és a magyar sajtóra is, azt jelenti, hogy a férfiuralom mélyen áthatja a hazai kultúrát (tessék csak megnézni a Parlamentet!). Sokkal nagyobb a lemaradásunk emancipáció-ügyben Nyugat-Európától, mint azt eddig gondoltuk. Sajnos, az ilyen hangvételű cikkek, minden jó szándék ellenére, nem segítenek a változásban.

 • Menyecske

  Dórával már többször utaztam. Először nagyon meglepődtem, és elcsodálkoztam, hogy ilyen fiatalon, nőként ezt a szakmát választja. 🙂 Le a kalappal! Ügyes, és óvatos. Én sokkal nagyobb biztonságban érzem magam mögötte, mint némelyik férfi kollégája mögött!

 • babu

  Mi ebben a szexista?! Mi van veletek?
  Tök normál, hogy a nőiség felől közelítették meg ezt a témát. Azért egy női buszsofőr szokatlan látvány, nem? Persze van pár nő, aki nagyon jól vezet, de azért valljuk be, nem ez a legfőbb erényünk. És ezt nőként mondom, saját tapasztalatok, (női) ismerősök történetei alapján.
  Sokaknak egy aprócska autóval való parkolás is nehézséget jelent, így aki egy hatalmas buszt vezet, annak maximális tiszteletem! 🙂

 • Anikó

  172 Like az csak tévedés volt? Nem vették észre, hogy mennyire “negatív” cikk ez?

 • Anikó

  Mégis ebben a cikkben mi volt pontosan a lekezelő és a szexista? Ez egy teljesen pozitív és aranyos írás, láthatóan sokan szeretik, stb. Szerintem fogalomzavarban szenved, aki szerint ez a cikk szexista.

 • Fokhagymás nápolyi

  Dóra, érvek nélkül leostobázni másokat nemcsak bunkóság, de primitív dolog is. Szerintem Arrabona valós dolgot ekézett, a Pécs Ma rendszeresen lekezelő, szexista hangnemben ír a nőkről. Különösnek tartom, hogy ezt pont egy női (ál)néven kommentelő nem észleli…

 • Dóra

  Arrabona! Maga nagyon, de nagyon sötét és ostoba.

 • Dórikának!

  Szép vagy Dórika! Jól mutatsz a volán kerék mögött! 🙂