Sztrájkolnak a házasság ellen

Házasságellenes sztrájk, a nőkről való teljes lemondás, modern remeteség és a társadalomból való kilépés. Ezek mind a rohamosan terjedő mozgalom, a MGTOW jellemzői. Kulturális reakció a férfiak részéről, vagy csak védekezés és gyengeség?

A MGTOW vagyis a Men Going Their Own Way (Maguk Útját Járó Férfiak) egy rendkívül gyorsan terjedő antifeminista mozgalom. A honlapjuk szerint a törekvés lényege, hogy elutasítsa: a férfi csak egy eldobható használati tárgy. Bár sokaknak semmi közük magához a mozgalomhoz, nem is hallottak még az MGTOW-ról, mégis férfiak tömegei vallanak hasonló nézeteket.

Férfi mozgalom 3

A modern nőre adott férfi válaszreakciók fajtáit, az egyetlen magyarul megjelent írás szerzője, Huffnágel István szedi pontokba. A Férfihang.hu – Antifeminista Férfimagazin elnevezésű blogon megjelent írás szerint a 21. századi férfi háromféleképpen reagálhat a “mihaszna agymosott női társadalomra”. Lehet PUA vagyis Pick Up Artist (csajozógép) aki csupán egy éjszaka erejéig szolgálja ki a nőket. Lehet aktivista, aki a kártékony feminizmus ellen küzd, és lehet maga útját járó férfi, aki totális elutasítással viszonyul a nőkhöz.

Az írás szerint a MGTOW követői nem hajlandóak házasságra, hosszú- és rövidtávú kapcsolatra. Egyáltalán nem szolgálják ki a nőt, megvonják tőlük a figyelmet, odaadást és a támogatást. Ennek is több rétege létezik. Vannak olyan férfiak, akik szerint szintén elnyomják őket a nők, de elfogadhatónak tartják azt, és vannak olyanok, akik gazdaságilag is elszigetelődnek, vagyis nem hajlandóak pusztán egy nő miatt többet keresni.

Gyengeség és védekezés?

Kíváncsiak voltunk, hogy a jelenség érthetően következik-e a társadalmi helyzetből, vagy csak gyengeség és védekezés a férfiak részéről. Mediátor szakembert kérdeztünk erről, ugyanis a mediáció egy olyan konfliktuskezelő módszer, mely során közös beleegyezéssel egy harmadik, semleges személy is eljár.

Dr. Temesi Erika mediátor, a pécsi Társak Tanácsadó Központ vezetője elmondja, hogy a mediáció során is gyakran előkerül ez a probléma. A nőknek kinyílt a szemük, önállósodnak és egyre többet akarnak, a férfiak viszont az ősi feladataikat maradnak hivatottak ellátni – így az, hogy besokallnak, nem meglepő. Gyakran előfordul, hogy a nő rengeteg terhet pakol a férfi vállára. Dr. Temesi Erika szerint ilyen szituáció például az, amikor az újszülött gyermeket az anya rögtön, bármiféle tanítás nélkül az édesapa kezébe nyomja. A nő feladata az, hogy megtanítsa az apát erre és bevonja őt a nevelésbe. Amint a nő meg tudja ezt valósítani, segít a férfinak és türelmes vele, az ideális családmodell könnyedén tud működni. Így tehát nem gyengeség a férfiak részéről a MGTOW reakciója, bár a mozgalom maga rendkívül radikális.

Férfi mozgalom 5

Besokallnak, de mikor?

Dr. Temesi Erika szerint, ahogy egy lány, úgy egy fiatal fiú is tinédzser korban mást keres az ellenkező nemben, mint egy felnőtt. Nem azzal a szándékkal ápolja párkapcsolatát, hogy életre szóló partnert találjon. Viszont ha ebben a korban sok elutasítás éri, akkor joggal fog besokallni fiatal felnőtt korára. Fontos megemlíteni, hogy a fiatal kori, népszerű ismerkedési helyek a szórakozóhelyek. Az ilyen találkozási pontokon tipikusan a „feminista cápák” vadásznak, így nagyon rossz példákkal találkozhatnak a fiatal férfiak. Ebben nagy a nők felelőssége.

[note note_color=”#52afea”]„A gyermekkori legjobb barát hat hónappal az esküvő után eltűnik, mert az újdonsült feleség nem engedi a kedves férjét szingli vesztesekkel lógni. Az édesapa összeroppan, hogy anyagilag kielégítse az egész családját. A nő, akivel összeköti a férfi az életét, figyelmet, odaadást és hűséget követel, de keveset ad cserébe.” – a MGTOW.hu szerzői szerint az előbbi szituációkhoz hasonló problémákat kell megelőzni és megállítani, márpedig ebben a nőnek van a legnagyobb felelőssége.[/note]

Ön mennyire ért egyet a mozgalom törekvéseivel?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hirdetés