1925, Pécs: a női bubifrizura bajusznövekedéshez vezethet!

Majdnem napra pontosan 92 éve jelent meg a Pécsi Naplóban egy írás a női frizuradivatról. A tudósító alázatos alapossággal mutatja be, hogy a korabeli nők között egyre nagyobb teret hódít a bubifrizura. Egy akkori fodrász szerint aki egyszer belekóstol, annak eszébe sem jut többé megnöveszteni a haját. Az író azonban óva inti az olvasókat, hogy egy amerikai tudós szerint bizonyos idő elteltével a női nem szakállassá és bajuszossá válhat, sőt, kopaszodni is fognak a hölgyek, ha bubifrizurát vágatnak. Magyarázat cikkünkben!

1925 júniusában jelent meg a Pécsi Naplónak az a száma, melynek hasábjain az aktuális pécsi frizuradivatról számolt be az újság egyik lelkes tudósítója. A cikk szerint a Ferencziek utcáján – mai Ferencesek utcája – sétált a Nagyságos asszonnyal, amikor az hirtelen kezet nyújtott neki és azt monda: – Most pedig megyek borotválkozni. – Egy percig nem értettem, aztán eszembe jutott. Persze őnagysága bubifrizurát visel, még hozzá férfimódra, és most megy a fodrásznőhöz kiborotváltatni a nyakáról és a tarkójáról a hajat – írja a tudósító a 92 éve megjelent lapszámban.

Őnagysága engedelmével bementem a női fodrász üzletbe – írja – hogy  a tulajdonosnőt meginterjuvoljam a bubifrizurás nőkről.

– Pécsett most érkezett el a rövidre vágott haj divata a legnagyobb népszerűségéhez – mondotta a fodrásznő. Olyanok, akik azelőtt a legelítélőbben nyilatkoztak a rövidrevágott hajról ma bubifrizurával járnak. És, aki egyszer belekóstolt, annak eszébe sem jut többé megnöveszteni a haját. Érthető ez, hiszen – különösen nyáron – páratlanul kényelmes a rövid. És persze higiénikusabb is mint a nagy frizura. Hogy mennyire népszerű a rövid haj, bizonyítja, hogy az elmult hétfőn huszonnyolc hölgy jött be hozzánk rövidre vágatni a haját. Pár hét óta naponként 8-10 hosszú hajat kurtitunk meg.

– olvasható az 1925-ös Pécsi Naplóban.

Amin még megakadt a szemünk, hogy a régi újságcikk szerint, a legtöbb hölgy elviszi magával a levágott hajat, számítva arra, hogy egyszer mégiscsak divat lesz megint a konty, és akkor annak hasznát veheti.

– Üzleti szempontból káros vagy hasznos a női fodrászoknak a bubifrizura? – tette fel a kérdést a tulajdonosnőnek az újságíró. – Határozottan hasznos – hangzott a felelet. Elsősorban a bubifrizurát minden héten utána kell vágni, a férfias frizuránál a nyakat borotválni. Azonkívül a bubifej körülményesebb gondozást igényel, mint a hosszú haj. Állandóan ondolálni, mosni kell, mert a legszebb haj is csak úgy mutatós a bubifrizurában, ha kellőkép ápoljuk.

Az újságíró úgy folytatja, hogy egy másik, szintén jobbfajta női fodrász- és kozmetikai műhelyben azt a felvilágosítást adták neki, hogy ott naponta 4-6, de sokszor 10 hölgy is vágatja a haját. Itt hallotta azt, hogy az asszonyok sokkal nagyobb arányban vágatják a hajukat, mint a leányok.

– Előfordult egy ízben – mondotta a főnöknő a Pécsi Napló tudósítójának – hogy a hölgy már itt ült a széken és amint ráfogtam a hajára az ollót, sírva felugrott, hogy: nem, mégis csak meggondolta, nem vágatja le a haját. Igaz, azt a térdig érő vöröses hajat nekem nehezemre esett levágni. Magam is sajnáltam. És mi történt másnap. Őnagysága jön, hogy mégis csak levágatja. Ne törődjem vele, ha sír is közben, csak vágjam. Be kellett vallanom, nekem is könnyes lett a szemem, amikor ez a vöröslő zuhatag holtan a padlóra esett. Azonban azt sem hallgathatom el, hogy őnagysága száz percenttel szebb lett bubifrizurával. Általában ez a hajviselet mindenkit fiatalít és kevés hölgy van, akinek ne állna jól. Gyakran egészen őszeshajú hölgyek is jönnek hajat vágatni.

Az újságíró az árakról is informálódott, a bubifrizura vágatási díja 10.000 korona, amit férfiasan nyír 15.000 korona volt 1925-ben.

A cikk zárásaként az író óva inti az olvasókat:

– Fel kell azonban hívnom hölgyeink figyelmét még egy körülményre, ami ugyancsak riasztásul szolgálhat. Egy amerikai tudós Hesville a winnipegi egyetem tanára azt a felfedezést tette, hogy azok az energiák, amelyek a női hajat hosszúra növesztik, a rövidre vágott haj következtébe elcsenevészednek és a fejbőrnek más helyeire koncentrálódnak. A professzor úr állítása szerint ennek az lesz a következménye, hogy bizonyos idő elteltével a női nem is szakállassá és bajuszossá fog válni, ellenben a hajgyökerek a folytonos energiacsökkenés következtében – épp úgy, mint a férfiaknál – el fognak csenevészedni és a nők között is gyakori lesz a kopaszság.

Hölgyeim vigyázzanak! A bubifrizura már csak hagyján, de a kopasz, serkedő bajuszu nőhöz mégiscsak nehéz lesz szonettet írni a szerelmes költőnek.

– zárja az újságíró cikkét.

A helyesírási hibák előfordulása nem a véletlen vagy a hanyag korrektori munka műve, az írás autentikusságát megőrizve közöltük az eredeti szöveget. 

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.