Mínusz tíz év három liter víztől? Lehetséges!

Haszon Zsófia

2013.11.06

 • A túl sok víz méreg!

  Melyek azok a folyamatok, amelyek a vízivást követően halálhoz vezetnek? A nagymértékű folyadékbevitel hatására felhígul a vér, a nátriumionok mennyisége pedig a literenkénti 135-145 millimól alá csökken: a jelenséget orvosi szóval hiponatrémiának nevezik. Ez az állapot kialakulhat például erős hasmenés, vese- vagy mellékvese-károsodás, illetve a vizelethajtó szerek mértéktelen szedése következtében is, de egy 2005-ös tanulmány szerint a maratoni futóknál átlagosan minden hatodik esetben kimutatható a jelenség enyhébb formája. A hiponatrémiát hányinger, hányás, fejfájás, fokozott vizeletürítés és általános zavarodottság előzi meg.

  A szervezetünkből különféle módokon távozó víz mennyiségét a vesék szabályozzák: amikor rövid idő alatt túl sok vizet iszunk, a vesék nem lesznek képesek megfelelően ellátni feladatukat, és a vér “vízzel telítődik”; a víz ilyenkor nem tud a szokásos módon távozni, ezért a fölös mennyiség a vérből a sejtekbe kerül, amelyek térfogata ennek következtében hirtelen megnő. A legtöbb sejttípus esetében ez nem jelent problémát, ugyanis a sejtek rugalmas szöveteket alkotnak – például zsír- vagy izomszövet – az idegsejtek számára azonban nem áll rendelkezésre több hely (a koponyában az idegsejtek mellett vér és az agy-gerincvelői folyadék tölti ki a fennmaradó helyet). Mivel az idegsejtek emiatt már képtelenek tágulni, az agy megduzzad, ami remegést, légzésbénulást, kómát, végül pedig az életfolyamatok teljes leállását eredményezheti.

 • csokismesesajt

  Inkább napi 8 korsó sör! oszt’jónapot!

 • munkás

  Ezzel a cikkel egyet értek. Egy hete kezdtem én is odafigyelni a folyadékbevitelemre, mert láttam ezt a cikket a Dailymail-en. No hát, a ragyák eltűntek, a karikák is.

 • bob

  Jó nagy hülye vagy, azt hiszed, a víztől csak “hugyozni” lehet. Remélem egyszer jól kiszáradsz. Inkább azt tudja egy általános iskolás is, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. És igen, ez több liter!

 • Xavi

  Ámen!

 • T. Pityu

  Nem tudom, hogy miért kell szidni az oldalt és a cikket egyaránt…
  Szerintem igenis lehetséges, hogy valaki megfiatalodjon, hogyha elhatározza azt, és erre a viz még rá is segit. Saját tapasztalatom, ha legalább 3 liter vizet iszok meg egy nap, akkor a következő nap sokkal jobb lesz, ezalatt azt értem, hogy nem fog fájni a fejem, türelmesebb leszek, valóban mint azt ahogy az orvos a fenti cikkben nyilatkozta.

 • Névtelen

  szerintem,felfujodott a vítől.

 • BrumBrum

  A bamánál még mindig jobb.

 • Bizony

  Igaz, a Pécs Ma még a Pécsi Újságnál is gázabb. A baranyai sajtó legalja ez a Bors-szintű szennylap.

 • Juj

  Még szerencse, hogy ez nem a Pécsi Újság! 😉

 • Kontroll csoport

  Brit kutatók szerint akár 10-20 öregedést és súlyos mentális zavarokat okozhat a Pécsi Újság álhíreinek rendszeres olvasása. A vizsgálat bebizonyította, hogy a lap Abszolút Nő című rovatának bulvárcikkei alkalmanként akár 1.000.000 agysejt pusztulását okozhatják, így jelentős idegrendzserű kárososádáshoz, agyműködési rendellenességekhez vezethetnek.