1000 szervet ültettek át eddig Pécsen

Pécsett 1993 szeptembere óta végeznek szervátültetéseket.  Az országban is sok szempontból úttörőek voltak a pécsi orvosok, most pedig mérföldkőhöz is értek. Megtörtént az 1000. szervátültetés október 23-án.

A pécsi szervátültetési  központ az egyik legaktívabbnak számít Magyarországon. Négy megye lakosait, azaz 1,3 millió ember él az ellátási területükön, s 1993 óta szinte folyamatosak a transzplantációk, amik között egyedülállóak is voltak.

Vesét kapott a 1000. transzplantált beteg Pécsett (Képünk illusztráció!)

–  Húsz évvel ezelőtt, 1998-ban itt végeztünk először Magyarországon hasnyálmirigy átültetést. Ezt az elsőséget öt évig őriztük meg, azóta Budapesten is végzik – mondta Kalmár Nagy Károly transzplantációs sebész, a PTE Klinikai Központ osztályvezető klinikai főorvosa.

Az 1000. transzplantációra október 23-án került sor. Budapestről érkezett vese egy beteg asszonynak.

– Az átültetése dr. Varga Ádám végezte, de rajta kívül még öten bent voltunk a műtőben a közel két és fél órás beavatkozás alatt. A 999-ik műtétünk jóval hosszabb volt, ott hasnyálmirigy- és vesetranszplantációt végeztünk egy betegen, ami 7 órán át tartott – tette hozzá Kalmár Nagy Károly.

Pécsett úttörők voltak abban is, hogy nem dobogó szívű betegből emeltek ki szervet, de itt végeztek 2001-ben először laparoszkópos szervkivételt is.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés