Ilyen volt a mecseki kemping

Immáron több mint egy évtizede nem létezik az egykoron országszerte nagy népszerűségnek örvendő pécsi Mandulás Camping. Noha voltak tervek az újjáélesztésére, azokból semmi nem lett. Megérkezett az ősz, a borús időben, kicsit nosztalgikus hangulatban tekintünk vissza a kemping fénykorára, hiszen jobb csak a szépre emlékezni.

Már 11 éve annak, hogy bezárt és eltűnt a Mecsekben elterülő Mandulás Camping, de jó egy kicsit nosztalgiázni, visszautazni azokba az időkbe, amikor még jártak ide turisták sátrazni, és megszállni, amikor még volt igény egy ilyen létesítményre. Az ugyanis, hogy ma lenne-e kereslet egy pécsi kemping iránt, kérdéses, hiszen a város kisebb-nagyobb szállodákkal bőven el van már látva, és nagyban virágzik a maszek szállásadók biznisze is az olyan alkalmazásoknak köszönhetően, mint az Airbnb.

A nyitás évében
A nyitás évében

De nézzük is, hogyan festett a szép emlékű kemping fénykora! A Mandulás Camping 1967-ben nyitott meg, korának egyik legjobb ilyen létesítményeként. A „Mecseki Camping” néven is ismertté vált placcon összesen 120 fő élvezhette a pihenést sátrakban és 2-4 ágyas faházakban, de egy rendesen közművesített nagy területen további 500 fő lazulhatott, amiben nagy szerepe volt az itt kialakított zuhanyzóépületnek, a turistairodának, a büfének és az étteremnek.

A "főtér" a kempingben
A “főtér” a kempingben

Az erdővel körbevett létesítmény nem csak országosan tett szert nagy hírnévre. A környező országokból ugyanis sokan itt szálltak meg, és innen barangolták be a Mecseki turistaútvonalakat, valamint innen mentek le a város nevezetességeit feltérképezni. Jöttek a kempingbe csehek, imádták az NDK polgárai, és szép számmal érkeztek ide Lengyelországból is, de olyan távolabbi országokból is kötöttek itt ki, mint például Hollandia. Fénykorának évtizedei alatt a kempinget több százezren látogatták meg.

Egy bungaló a '70-es évekből
Egy bungaló a ’70-es évekből

Ekkor még a kemping a pécsi idegenforgalmi hivatalhoz tartozott, majd az 1990-es években a Mecsek Tours Kft. vette át az irányítását, és csődbe vitték a helyet. A Mecsek Tours Kft.-t 2001-es eladása után 4 évvel a kemping végleg bezárt. Ugyan az üresen tátongó területet őrizte egy biztonsági cég, ez azonban a fosztogatókat nem akadályozta meg abban, hogy elhordjanak onnan minden mozdítható dolgot. Arról nem is beszélve, hogy a kempingben ekkor már leginkább csak hajléktalanok vertek sátrat  és lakták be az épületek nagy részét.

Játék a kempingben - '80-as évek
Játék a kempingben – ’80-as évek

A kemping megmentésére az Eldra Ag. nevű svájci befektetőcsoport sietett, nagy ötletekkel. Első körben egy villaparkot akartak felhúzni a helyén, majd egy ötcsillagos szállodát, de a kempingben érvényben lévő építési szabályzat értelmében ez sem jöhetett össze.

Sátrazós idill a '80-as évekből
Sátrazós idill a ’80-as évekből

Ezután 2010-ben egy vállalkozó bérbe vette a svájciaktól a kempinget, hogy az EKF-programsorozathoz kapcsolódva egy nosztalgikus, a régi hely hangulatát idéző „retrokempinget” hozzon létre a külföldi turisták idecsábítása érdekében, de ebből se lett semmi, mivel a projekt akkora fejlesztéseket igényelt volna, melyek nem térültek volna meg.

A büfé a kempingben elmaradhatatlan
A büfé a kempingben elmaradhatatlan

A Mandulás kemping kálváriájának végpontja 2013-ban van, amikor is az ott romosan álló bungalókat lebontották, faanyagukból pedig Somogyhatvanban építettek szociális átmeneti szállásokat, valamint tüzelőnek is használták azokat.

forrás: Pécs Lexikon, Régi Pécs, pécsma.hu

Hirdetés