Vissza a jövőbe: Menő a bakelit

Úgy tűnik, a retro a menő. Most a bakelitlemez tért vissza a múltból, hogy egyedi, semmihez sem hasonlítható hangzásvilágával ámulatba ejtse az MP3-hoz szokott tizenéveseket. Egyre népszerűbbek a pécsi lemezbörzék is. Dobhatjuk a kukába a CD-t?

A fekete korong. A mai tizenévesek talán azt sem tudják, mire jó, de a 30-as korosztály is inkább már az MP3-hoz szokott hozzá. Nagyot hibáztak, hiszen a bakelitlemezeknek semmihez sem fogható hangja, atmoszférája és zenei mélysége van. A fanatikusok szerint lelke is!

Bakeliten jönnek a mutánsok.

– Rajongóink indíttatására gondolkodunk rajta erősen, hogy a következő nagylemezünket bakeliten is kiadjuk. Most számoljuk, mennyibe kerülne mindez, hogy ne legyen ráfizetés. Ötszáz korongot készítenénk az utókornak – mondja Jehann Paumero (képünkön kalapban), a pécsi Psycho Mutans tangóharmonikása.

Nyugat-Európában, az USA-ban és Japánban folyamatosan adják ki újra a régi nagylemezeket bakeliten, de az új bandák is szinte kivétel nélkül ezen nyomják ki legfrissebb albumaikat.

– A bakelit maga az életérzés, amely nemcsak szebben szól, de a korong formája, megjelenése alkot egy teljes egészet, a Művet – mondja Rátgéber László.

A pécsi kosármágusnak ezres gyűjteménye van a bakelitekből otthon. Most azon dolgozik, hogy meggyőzze Lovasi Andrást, hogy a Kiscsillag is adjon ki egy korongot. (Reméljük, sikerül… – a szerk.)

 

Pécsett egyébként egyre nagyobb piaca van a bakelitnek, a lemezbörzéken már nemcsak a fanatikusok tűnnek fel, hanem a fiatalabb, ám vájtfülűbb generációk is.

Lapunk megtalálta Pécs utolsó – ám reményeink szerint hamarosan újra az első – bakelit-boltosát. Tubák Csaba a Zenemániáról, a bakelit életérzésről és tiszta hangokról sztorizik az Abszolút Videó rovatunkban. Megtekintésre és megosztásra ajánljuk!

 

 

[frame]

                                                                   Kukába az MP3-mal

Az analóg (bakelit) és a digitális (CD, DVD, MP3) hangfelvétel közötti nagy különbség, hogy utóbbiak nem tartalmaznak minden hangot. Analóg felvételeken olyan magas és mély hangok is szerepelnek, amelyek más formátumokon elvesznek. 

[/frame]

 • Dragster

  Sziasztok Létezik még Pécsett ez a bolt ? Vagy esetleg van azóta több is ?

 • Zenemánia

  Szinte minden irányzatot kiadnak,főleg a régi zenéket.Amiket említesz /italo/egyenlőre nem nagyon van a piacon újra kiadásban.Nekem nem a kedvencem ,de lenne rá kereslet.

 • Zenemánia

  Azért most már van egy réteg aki kezd ráérezni a dologra.Érzi a különbséget.

 • vinyl

  Szerintem igy helyes : vinyl
  Sajnos csak bizonyos irányzatokban, limitált szériában tér vissza új kiadásba a fekete lemez. Én gyakran hallgatok igy zenét. Csak érdekességképpen : ma jelent meg : Fred Ventura ( italo-disco style ) : http://www.discogs.com/Fred-Ventura-Memories-Of-The-Future/release/3870620
  limitált 250 példány !!!

 • Andras

  Örülnék, ha visszatérne valamilyen formában, bár azt gondolom a mai fiatalok nem érzik már ennek a lényegét! elég nekik a youtubeon hallgatni kedvenc számaikat, az előadók tisztelete hiányzik hozzá.

 • cave

  nem BAKELIT !!!!
  A hanglemez soha nem készült bakelitből!!
  Vinil.