Kiderült, hogy ki volt Hasfelmetsző Jack!

Egy amatőr detektív oldotta meg minden idők egyik legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét. A legmodernebb törvényszéki ismeretek segítségével azonosította Hasfelmetsző Jacket – írja az Origo.

1888 őszén legalább öt brutális gyilkosságot hajtottak végre London Whitechapel negyedében. Azóta könyvek és filmek százai próbálták kideríteni, ki lehetett a tettes. Leggyakrabban hat lehetséges gyilkost emlegettek.

Az egyik áldozat, Catherine Eddowes holtteste mellett találtak egy sálat, amelyet megvizsgáltak, és kiderült, hogy nem csupán az asszony vére van rajta, de tartalmazza a gyilkos DNS-ének maradványait is.

Ez az után derült ki, hogy egy 48 éves üzletember, Russell Edwards megvásárolta egy árverése a sálat dr. Jari Louhelainen molekuláris biológus, biokémikus segítségével, aki a szenzációról beszámoló Daily Mail szerint világszerte szaktekintélynek számít a régi bűnügyekhez kapcsolódó genetikai nyomok elemzésében.

Louhelainennek sikerült DNS-t kinyernie az anyagból, amelyet összehasonlítottak Eddowes és az egyik gyanúsított leszármazottjainak a DNS-ével – és tökéletes egyezést találtak.

Hasfelmetsző Jack tehát Aaron Kosminski volt. A Lengyelországban született fodrász Whitechapelben élt, alig kétszáz méterre a harmadik gyilkosság helyszínétől a nővérével és két fivérével. 23 éves volt a gyilkosságok elkövetése idején. Mentális problémái miatt elmegyógyintézetbe zárták, ott halt meg 1919-ben.

A világszenzációról Russellék könyvet írtak, amely a napokban jelent meg.

Hirdetés