Hagymalekvárt és narancstortácskát az asztalra!

A tél egyáltalán nem unalmas gasztronómiai szempontból. Remek bizonyíték erre a bükkösdi Galagonya Étterem alább következő recept-összeállítása. Az Ökopark éttermében a lekvárokat, önteteket és a desszert is szeretik házilag készíteni. Megkértük hát őket, segítsenek nekünk a heti menü felturbózásában!

Grissini

A grissini egy olasz különlegesség, előételként bor mellé vagy salátákhoz egyaránt fogyasztható. Egyéni ízlés szerint köménymaggal, rozmaringgal vagy más fűszerrel is ízesíthetjük, akár pármai sonkába is tekerhetjük.

Hozzávalók: 500 grammhoz

  • 400 g búzaliszt (BL55)
  • 200 ml 2,8%-os tej
  • 100 ml víz
  • 10 g porcukor
  • 20 g élesztő (friss)
  • 10 ml étolaj
  • 13 g só

Elkészítés:

Olajozzunk ki egy tepsit, majd tejben futtassunk fel élesztőt. Az élesztős tejet keverjük össze liszttel úgy, hogy tejfölsűrűségű legyen. Kelesszük duplájára kb 15 perc alatt. Adjunk hozzá sót, olajat és vizet, majd jól keverjük el. A tésztát gyúrjuk simára, csináljunk belőle cipót és letakarva egy óra hosszát pihentessük. Fontos: a sót úgy adjuk hozzá, hogy az élesztős tejjel közvetlenül ne érintkezzen, mert a só megöli az élesztőgombákat!

Ha megvagyunk, sodorjunk a tésztából maximum fél centi vastag hurkácskákat és további 20 percig kelesszük őket. A pálcikákat tejjel vékonyan kenjük meg és kiolajozott tepsiben, forró sütőben süssük szép pirosra, kb. 15 perc alatt, 190 fokon.

grissini

Lilahagyma-lekvár

Hozzávalók:

  • 4 közepes fej lila hagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek barna cukor
  • 2 dl száraz vörösbor (minőségi)
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 1 tk fahéj (csapott)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk szálasra. Az olajjal, borral és a cukorral tegyük fel karamellizálni. Ez elég hosszú folyamat és folytonos keverést igényel, mert nagyon könnyen leéghet. Amikor a hagyma már szétesett és elszíneződött, de még nem lekvárállagú, adjuk hozzá a narancs levét, fahéjat, sót és borsot ízlés szerint. Folytonos keverés mellett főzzük addig, amíg kezd lekvárállagú lenni. Az utolsó pár percben adagoljuk hozzá  a balzsamecetet is és főzzük készre.

hagymalekvár

Narancstortácska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 db felvert tojás

A citruskrémhez

  • 3 db tojás
  • 125 g cukor
  • 1 db citrom
  • 1 közepes db lime
  • 1 közepes db narancs
  • 150 ml habtejszín

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és a vajat keverjük morzsásra, ezután adjunk hozzá fél felvert tojást. Dolgozzuk össze és tegyük hűtőbe legalább egy órára. A sütőt közben állítsuk 180 fokra, majd tegyük a tésztát körülbelül 10 cm átmérőjű tortaformába. Süssük körülbelül 15 percig, ezután kenjük meg a maradék felvert tojással és süssük még 5 percig. Közben készülhet a citruskrém. Ehhez a tojást keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a citrusfélék levét és héját, végül a tejszínt. A sütőt átállítsuk 160 fokra, öntsük a tésztára az elkészült krémet és süssük még 20-30 percen keresztül.

narancsos torta

Házi majonéz

A házi majonézt úgy készítjük, ahogy azt egy Erdélyből származó kolléganőnk tanította nekünk.

Hozzávalók:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet só (jó csipet)
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A tojássárgájához öntsünk először csak néhány csepp olajat, aztán két-három adag után emeljük az adagot, amíg el nem fogy az olaj. A vége felé már olyannak kell lennie a masszának, mintha ráncos arcba néznénk. Ezután tegyük bele a többi hozzávalót és dolgozzuk össze alaposan.

majonéz

Hirdetés