Tankcsata, lovasroham, ágyúdörgés és technika

A haditechnika, a háborús hagyományőrzés, a veterán autók és a modellek szerelmeseié lesz Pécs egy jókora szelete szeptember 11-12-én. Az Expo Center, a vásártér és a Pécs Pláza környékén lovasroham és tankcsata várja az élő háborús élményre vágyókat, ezek szüneteiben pedig – egyebek mellett – statikus haditechnika, veterán járművek és modellek várják az érdeklődőket. 12 hektár, 1500, állig felfegyverzett katona, füst, ágyúdörgés, röviden: HATEJAMO.

A HATEJAMO, azaz az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítás vár Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába kicsiket és nagyokat szeptember 11-12-én. A harcjárművek, veterán autók, katonai hagyományőrzés, vasút-, repülő- és autómodellek szerelmeseinek Magyarországon eddig példa nélküli eseménnyel kedveskednek a szervezők.

A Hatejamo – mivel a rendezvény hagyományteremtő, érdemes barátkozni a nevével – az EKF-projekt támogatásával valósul meg. A szervezők nem spóroltak a hellyel: az Expo Centert, a Pécs Plázát, a közte fekvő 12 hektáros területet és a vásártér egy részét használja majd a monstre rendezvény, amely példa nélküli összefogással valósul meg.

Az esemény megálmodója és főszervezője, Karácsonyi András a közel száz programból csak a fontosabbakat válogatta ki.

– Majd’ 1500 hagyományőrző segítéségével elevenítjük fel a római és a középkor, a napóleoni idők, valamint a második világháború összecsapásait – így Karácsonyi. – A szombati és vasárnapi, összesen négy hadijátékban hazánk legnagyobb csoportjai segítenek, de külföldről is, 21 országból érkeznek résztvevők. Az ókort az Európában egyedülálló Savaria Egyesület katonái képviselik, a napóleoni csatákat csaknem 500 gyalogos, 50 lovas és 20 működő ágyú teszi élethűvé. A második világháborús eseményeket eredeti, működőképes járművek, közte német, szovjet, amerikai példányok és magyar ritkaságok teszik teljessé, a megfelelő pirotechnikai támogatással és olyan hangokkal, amelyek azonnal egy csata sűrűjébe repítik a nézőket – természetesen a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett, amelyről hivatásos katonák gondoskodnak.

A négy kor katonái saját különálló, de átjárható táborokban laknak, amelyekben körülveszi az érdeklődőket az adott történelmi pillanat.

Párját ritkítja az autókiállítás is: a rendkívül ritka járgányokat speciális környezetben vehetik szemügyre a látogatók.
Itt tartják több külföldi klub részvételével a vasútmodell modul-terepasztal találkozót is, amelyen több kilométer hosszan futnak majd az aprócska szerelvények. A vonatokon kívül láthatók lesznek a legkülönbözőbb guruló, úszó, repülő modellek és makettek. Utóbbiak között olyan sugárhajtású gépeket is találunk majd, amelyek csak méretükben térnek el pilóta vezette társaiktól, és igazán ritka látványnak számítanak.

A szervezők természetesen a hölgyekre is gondoltak: a kézműves vásáron olyan kreatív foglalkozásokkal ismerkedhetnek, amelyekkel szebbé és könnyedebbé tehetik életüket. Egy magára valamit adó fesztivál nem nélkülözheti a kulináris örömöket, erről az Egészséges gasztronómia kiállításon túl a legkülönbözőbb vendéglátók gondoskodnak.

A száz programot felvonultató kétnapos rendezvényre, amelyből fentebb csak néhánynak jutott hely, elővételben mindössze 1800 forint a belépő, 10 éves kor alatt pedig teljesen ingyenes.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.