EKF: Zágráb vendégeskedik Pécsen

Zágráb szeptember 15-én ad ízelítőt a zenei, képzőművészeti és színházi életéből Európa Kulturális Fővárosában. A Žar Ptica Gyerekszínház Félelem az Acacia utcában előadással szerepel, bemutatkozik az újonnan megnyitott Kortárs Művészeti Múzeum és az ott kiállított videóinstallációk is láthatók lesznek, majd a Zágrábi Zeneakadémia nemzetközileg elismert diákjai adnak koncertet. Valamennyi program látogatása ingyenes.

Zágráb-nap programjának célja, hogy bemutassa a Horvátország fővárosában zajló különböző típusú kulturális folyamokat. A fiatal közönséget célozza a Félelem az Acacia utcában című gyerekelőadás, melyet Milivoj Matošec írt, aki a múlt század második felének egyik legnépszerűbb horvát gyerekírója, az előadást a Žar Ptica Gyermekszínház mutatja be. A társulat már számos nemzetközi színházi fesztiválon vett részt.

A rendező, Oliver Frljić arra törekedett, hogy az előadás humorral ábrázolja a fiatalok körében uralkodó erőszakot. A színészi játék nagy hatású, vizuálisan vonzó stílusú előadást eredményezett. Az előadás pécsi helyszíne a Miroslav Krleža Horvát Iskola Aulája, a produkció 11.00 órakor kezdődik.

A pécsi Művészetek és Irodalom házában 17 órától kezdődik a zágrábi újonnan megnyitott Kortárs Művészeti Múzeum és az ott kiállított videó installációk bemutatása. 13 kiséletező video installáció lesz látható, melyek az elmúlt évtizedekben nemzetközi kiállításokon szerepeltek: Sanja Iveković, Dalibor Martini, Željko Kipke, Goran Trbuljak, Ivan Ladislav Galeta, Vladimir Petek, Davor Sanvincenti, Renata Poljak, David Maljković, Vladimir Knežević, Damir Očko, Simon B. Narath és Sandra Sterle olyan művészek, akiket számos nemzetközi fesztiválom elismertek már a németországi Oberhausentől az argentin Buenos Airesig.

A zágrábi Zeneakadémia legjobb diákjai adnak koncertet a Művészetek és Irodalom Házában 19.30-tól. A diákok már számos kitüntetés birtokosai: Dean-díj, Alhambra díj – Valenzia, Pittaluga díj – Olaszország, Jugend Musiziert – Johannes Brahms Nemzetközi verseny, Pianello Val Tidone – Olaszország, Citta di Gorizia, Chopin Golden Ring – Szlovénia stb.

A fellépők: Srđan Bulat – gitár, Marie Spaemann – cselló, Kaja Farszky – marimba és Dženana Šehanović – zongora. A műsoron horvát és a nemzetközi zeneszerzők művei szerepelnek: Isaac Albeniz, Boris Papandopulo, Grazyna Bacewicz, Božidar Kunc, Vittorio Monti, Liszt Ferenc, Iannis Xenakis és Igor Lešnik.

Fotónk: illusztráció. Forrás: zagreb.hr

Hirdetés