Jel, Betű, Írás: rovásírás kiállítás

Kultúránk része, gondolataink rögzítésének eszköze az írás. Saját írásunk van, amelyet mi itt a Kárpát-medencében régóta ismerünk, használunk.

A „rovásírás”, sokunk számára ismert fogalom, úgy gondoljuk, elég ennyit tudni róla: így írtak a székely atyafiak régen. Ez azonban nem a teljes igazság. A székely-magyar rovásírás a Kárpát-medencében mindenütt, a köznép által használt, a hivatalostól eltérő, de mindenki által ismert abc-ből épül föl. Ezt az írást használták a honfoglalásaink óta, és búvópatakként fönnmaradt, és ma reneszánszát éri. Pólókon viselik, karkötőkre írják, testükre tetováltatják fiatalok, idősebbek.

A Jel, Betű, Írás kiállítás plakátján a XIII. századból származó címerpajzs a várfal föltárásakor került napvilágra, jeleit, betűit ma is értelmezni tudjuk. Kulturális fővárosunk programjának kiegészítéseképpen, méltán érdeklődésre tartó kiállítás nyílt október 26-án a Perczel utca 14. számú „Csukás (Hoffmann) házban”. A kiállítás naponta kétszer, 10 óra és 10 óra 30-kor látogatható díjmentesen, előzetes jelentkezés alapján.

Forrás: Pécs2010 Sajtóiroda

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés