7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaXavér Mádl emlékére koncertezik

Xavér Mádl emlékére koncertezik

Varnus Xavér tartja június 17-én a pécsi Kodály Központ első orgonahangversenyét, melyet a közelmúltban elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök emlékének szentel.

Fotó: pecsprogram.hu

„Ha enyém lehet az a kitüntetés, hogy először szólaltathatok meg orgonát a Kodály Központban, szeretnék Mozart Requiemjének dzsesszfeldolgozásával, és az egykori legendás orgonavirtuóz, Antalffy-Zsiross Dezső 1907-ben írt művének, a Böcklin festménye nyomán komponált Halottak szigetének pécsi ősbemutatójával elbúcsúzni a nemzet nagy halottjától” – idézték a művészt az esemény szervezői az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

Hozzátették: a hangversenyen a világ tíz legjobb ütőegyüttesébe beválasztott Talamba és a Vivat Bacchus Énekegyüttes működik közre Hollerung Gábor vezényletével.

Varnus Xavér avatta fel 2006-ban a budapesti Művészetek Palotájának nagyorgonáját is, és hagyományosan telt ház előtt ad koncertet a baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején.

„A tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként mintegy hétmilliárd forintból épült Kodály Központ Magyarország egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncert- és konferenciaépülete” – írták.

Megjegyezték, hogy a tizenegyezer négyzetméter alapterületű, multifunkcionális komplexum kivételes adottságaival, csigavonalat formázó alaprajzával, szokatlan, derékszögek nélküli izgalmas belső kialakításával, hatalmas aranyló tereivel azonnal rabul ejti a látogatót.

„A Kodály Központ mára már világhírű akusztikája, valamint hang- és fénytechnikája magyar-dán akusztikai mérnökök munkáját dicséri” – olvasható a hangverseny szervezőinek közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő