11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
Kezdőlapne pipáld kiTűzgyújtási tilalom!

Tűzgyújtási tilalom!

A rendkívüli meleg és szárazság miatt már több megyében tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt több megyében fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az illetékes kormányhivatalok az erdőkre, fásításokra, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre, visszavonásig – több megyében is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el – tették hozzá.

A közlemény szerint Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén már korábban elrendelték a tilalmat. Kedden azonban Zala megye több településén is – Zalaszántó, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Vállus, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Keszthely – életbe lépett a korlátozás.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is. A kormányhivatalok vezetői felhívták továbbá a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek – hangsúlyozta a KIM.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Az előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő