Ennyibe kerülnek az albérletek az egyetemi városokban

Budapesten a havi 60 ezer forintos albérleti díj a lélektani határ, de a díjjal azonos értékkel bír az egyetemtől mért távolság, illetve az addig tartó utazási idő, vidéken a kisebb távolságok miatt a díj a meghatározó – közölte elemzésben az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat az MTI-vel.

Budapesten a havi 60 ezer forintnál drágább albérleteket már több személy veszi ki, hogy így mérsékeljék a költségeket. Miután a bérlők többnyire alkalmi társulások, így évente változik a bérlők személye. A tipikus albérleti szerződés is egy évre szól.

A belső kerületekben – a nagykörúton belül – egy kétszobás, 55 négyzetméteres lakást havi 65 ezer forintért lehet kibérelni. A körúton kívül, viszont már négyszobás, 90 négyzetéteres lakást is ki lehet bérelni 75-80 ezer forintért. Az Újlipótvárosban viszont egy kis garzonért kérnek 50-60 ezer forintot.

A vidéki egyetemi városokból is származnak albérleti ajánlatok az OC adatbankjában. Debrecenben egy háromszobás panellakás díja 40-50 ezer forint. Pécsett ugyan ezért a pénzért csak egyszobás panel bérelhető. Győrben és Szegeden pedig 50-60 ezer forint a havi díja egy kétszobás tégla lakásnak. A legdrágább Kecskemét, ahol egy belvárosi kétszobás – igaz felújított – téglalakás díja 70-80 ezer forint.

Hirdetés