Négy nap alatt félmillióval nőtt a hitele

Egy összegben fizette ki svájci frank alapú banki hitelét, mégis félmillió forinttal tartozik a kölcsönt adó pénzintézetnek – állítja egy pécsi férfi. A kölcsön visszafizetése négy nap alatt futott át a banki rendszeren, de a frank árfolyamának emelkedése miatt ezen idő alatt további tartozást számítottak fel neki.

A kölcsönt még 2008-ban vette fel, de az árfolyam folyamatos emelkedése miatt rendezni akarta a tartozását, az adóssága ekkor 7,5 millió forintra rúgott. Kersics Antal még a lakását is eladta ahhoz, hogy előteremtse a törlesztéshez szükséges összeget.

A férfi svájci frankban szerette volna visszafizetni a pénzt, de a bank ezt nem engedte, így a múlt hónapban forintban fizetett. A pénzintézet azonban csak négy nap múlva zárta le a számláját, s a svájci fizetőeszköz ezalatt 8-9 forinttal drágult, tartozása pedig félmillió forinttal nőtt.

Mint Kersics Antal a Pécs TV-nek nyilatkozva elmondta, úgy gondolja, hogy befizette tartozását, ezért jogtalannak véli a követelést.

– Ez azért inkorrekt,  mert ha én befizetek valamit forintban, akkor nekik kötelességük ezt azonnal átváltani devizába, de ezt a bank csak négy nap múlva számolta el. Ez a “kényelemes” eljárás viszont nem hiszem, hogy az én saram lenne – tette hozzá.

Az átfutási időből adódó árfolyamkockázat az ügyfelet terheli, s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint ugyan a pécsi eset nem egyedi, de a bank eljárása szabályos.

– Ha az ügyfél olyan banknál veszi fel a kölcsönt, amelyiknek van Pécsett ügyfélszolgálata, akkor célszerű ott befizetni a törlesztést, különben több napos átfutási idővel is számolni kell – tanácsolja Horváth Lászlóné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya megyei elnöke.

 

Hirdetés

Comments are closed.