Vidámpark: akár végleg bezárhat

A jelenlegi üzemeltető nyolc év után adja fel a Vidámparkot, s egyelőre kérdéses, hogy jövőre kinyitja-e kapuit ismét. A parkra milliárdokat kellene áldozni ahhoz, hogy egy 21. századi szórakoztatóközponttá váljon. Másik út: a hatvanas évek világát megőrizve, retro-parkot működtetni.
A pécsi vidámparkot 1961-ben nyitották meg, szocialista társadalmi munkában a város lakói közel 17 ezer munkaórányit dolgoztak rajta. A szomszédos kisvasúttal és az állatkerttel együtt egységes komplexumként, Mecseki Kultúrparkként szolgálta a pécsiek szórakozását. Évtizedeken keresztül megtelt gyermekek zsivajával, a lánchintán pörgő emberekkel, vagy a tó műhalakat horgászókkal. A park egy időben a rendezvényeknek is otthont adott, amelyen tömegek vettek részt, ám az utóbbi években már csupán gyermeknapkor vagy május elsején voltak az átlagosnál sokkal többen a Mecsekoldalban.

Elfogyott a türelme és a pénze Sodin Péternek, a Vidámparkot üzemeltető Sodin Park Kft. ügyvezetőjének, ezért visszaadja a létesítmény bérleti jogát, elvonul. Mint mondta, az elmúlt években folyamatosan csökkent a látogatottságuk, ezért döntött úgy, hogy távozik, s viszi magával a tulajdonában lévő játékokat is, amelyek az összes alkalmatosságnak a felét adják ki.

A kft.-nek közel kétmilliót kell fizetnie a területért, ám ezt néhány hónapos szezon alatt kellene kitermelnie. Az ügyvezető szerint a város életében nem jelent komoly bevétel ez a díj, ugyanakkor a nagyobb fejlesztésekre neki már nem futja ilyen kiadás mellett.

A vidámparkos úgy véli, járható út lehetett volna az, ha retro játszóhelyet hoznak létre, bár ennek részben az is akadálya, hogy a játékok javításához sincs igazán szakember, sőt alkatrész sincs már. Egyébként három-négy éve még hétköznap 10-15, hétvégén 20-25 ember dolgozott fent a hegyen, ma már azonban csak egy-két ember van rendszeresen, hétvégén pedig 3-4-en fogadják a látogatókat.

Akik között vannak visszatérők, de így is évente összesen 5-6 ezer ember fordul csak meg a város felett, míg korábban ennek sokszorosa volt a látogatók száma. A fák között megbúvó park modernizálásának csak a pénz állja útját: milliárdokat kellene áldozni arra, hogy egy valóban izgalmas, az otthoni számítógépes játékok konkurenciájaként működő létesítmény legyen.

A vidámpark a hosszú hétvégére még utoljára kinyit. Ebben a négy napban kedvezményes jegyárakkal lehet igénybe venni a játékokat, hintákat. Azt azonban, hogy legközelebb mikor fogad újra vendégeket a pécsi vidámpark, egyelőre nem lehet tudni.

Hirdetés