Megújuló városrészt hoz a Mikulás

December hatodikára végre eltűnik az utolsó munkás is a tettyei városrészből, ezzel pedig véget érnek Pécsett a kulturális fővároshoz kapcsolódó nagyberuházások. A romok és az Ágoston tér már rendben vannak, a hatalmas malomkerék is a helyén van már, s a Tettye-patak feletti gyilokjáró is készül.

Mint azt Merza Péter, a kulturális fővároshoz kapcsolódó különböző beruházásokat összefogó szakember, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a Sztráda 92 Kft. szakemberei gyakorlatilag az utolsó simításokat végzik a városrészben. Az utómunkálatokat végzik az Ágoston téren, ahová nemrég kerültek ki az egykori Árpád-kori templom és kolostor megemelt romjaihoz a kapu és a vaspadozatok. Itt így egy ingyenes szabadtéri nevezetesség jött létre.

A sokat megélt Vince utca ügye is nyugvópontra jutott azzal, hogy az utca Cserző köztől délre eső szakaszának építése végérvényesen befejeződött. Ahol kellett, felszedték a menesztett vállalkozó által rosszul lerakott lapokat, másutt újraragasztották a köveket, új betontükröt készítettek. A Cserző köztől északra, a Vince utca legfelső szakaszán zajlik már csak munka; ott épül a Tettye-patak fölé tervezett gyilokjáró, végébe pedig már el is helyeztek egy óriási, három méter átmérőjű malomkereket. A gyilokjárón a Vince utcától a Tettye térig sétálhatunk majd el december elejétől.

Teljesen átépült az osztómű is, amely új hordalékfogót kapott. A berendezés garantálja, hogy a patak vizét és a különböző vízfolyásokat a föld mélyére tudják vezetni, így kiküszöbölve, hogy a jövőben elárassza a víz az Ágoston teret.
A Tettye tér teljesen készen van, mondja Merza Péter, hiszen már az ülőpadokat is kihelyezték.

A Szatmári-palotaromokon belül már befejezték az építkezést, csak a fémelemek beszerelése van itt-ott hátra; s nemsokára a romhoz kapcsolódó kilátó is használható lesz. Szintén a rom mellett áll már készen az a szökőkút, amely a három kulturális főváros belvárosát szimbolizálja domborművek segítségével. A kút érthető módon azonban először majd csak tavasszal, akkor azonban megvilágítással áll működésbe.

Hirdetés