9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátGólyalesre fel! Már telefonos applikáción is segíthetjük a fészekfelmérést

Gólyalesre fel! Már telefonos applikáción is segíthetjük a fészekfelmérést

A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek-adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé vált – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Az MME még 2005-ben indította el az első adatgyűjtésre szolgáló honlapját, ami azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb hazai forrása lett. Mostanra, 18 év után azonban megérett a teljes felújításra, a frissült adatbázis 2022 nyara óta üzemel is, de újdonság, hogy az idei költési szezonban már egy felhasználóbarát mobiltelefonos, könnyen elérhető applikáció is segíti az adatszolgáltatást.

A Gólyales célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket segítő adatgyűjtésbe.

A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, megfigyelések és fotók is elérhetők, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészekhez kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni – és remélhetőleg sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során – írja az MME.

Ha tehát ti is imádjátok a fehér gólyákat, szívesen segítenétek az egyesület munkáját a felméréssel, vagy csak egyszerűen kíváncsiak vagytok rá, hogy van-e a közelben gólyavár, ez a videó segít abban, hogyan használjuk az applikációt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő