Lecserélik Pécsen a buszos céget

A Pécsi Közlekedési Zrt. helyett áprilistól a Tüke Busz Zrt. láthatja el a városban a tömegközlekedést – számolt be a városvezetés terveiről Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. A cél: kiszámítható, a jelenleginél jobb színvonalú és biztonságos tömegközlekedés, amelyben – a tervek szerint – a Pannon Volán Zrt.-vel is együttműködnének. Több mint egy évvel ezelőtt, 2010 novemberében hozta létre a város a Tüke Busz Zrt.-t. Akkor azzal indokolták a lépést, hogy ez a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég biztosíthatja a közlekedést, hogyha a Pécsi Közlekedési Zrt. másik magántulajdonosával, a Mecsekbusz Kft.-vel félresiklanak a tárgyalások.

A Tüke Busz Zrt. sokáig alvó cégként működött, s közel egy esztendő után akkor lehetett ismét hallani róla, miután tavaly év végén elindították a belvárosban közlekedő 44-es járatot – ennek működtetését ugyanis nem a PK Zrt.-re, hanem a Tüke Buszra bízták. Csütörtökön azonban immár arról is döntés születhet, hogy az összes járatot ez a vállalat vihet majd tovább.

Emlékezetes, hogy a minap mondta ki jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék, hogy semmis a Pécsi Közlekedési Zrt. buszainak 2009-ben aláírt adásvételi szerződése, így a PK Busrent Kft. birtokába került buszokat vissza kell adni a közlekedési vállalatnak. Ugyanakkor az adásvétel miatt közel egymilliárd forintos adóterhe keletkezett a PK-nak.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere szerint ez komoly likviditási nehézséget jelent a vállalatnak, ráadásul az adóhivatali vizsgálatok még nem értek véget, így további elmarasztalásra is számíthatnak arra az időszakra vonatkozóan, amikor nem a város irányította a vállalatot.

A tisztségviselő szerint mindezek indokolták, hogy az önkormányzatnak egy olyan céget, a Tüke Buszt Zrt.-t kell létrehoznia, illetve megbíznia a városi tömegközlekedési feladatok ellátásával, amelyik ilyen „aknákkal” nem rendelkezik – mondta.

Az önkormányzat már e héten dönthet a feladat átadásáról, s április 1-től a Tüke Busz Zrt. veheti át a PK Zrt.-től a munkát.

Az alpolgármester leszögezte: technikai átállásról van szó, ugyanúgy lesz tömegközlekedés a következő másfél hónapban, ahogyan azt követően is, mint eddig. Az elkövetkezendő másfél hónapban a Pécsi Közlekedési Zrt. eszköz- és buszparkjának bázisán biztosítják majd a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúrát, a munkavállalókat átveszi a Tüke Busz Zrt.

– A változás a mindennapokat nem befolyásolja, ahhoz viszont szükség van erre, hogy hosszú távon biztosítva legyen a közlekedés Pécsett. Nem szabad engedni, hogy a Malévhoz hasonló ügy történjen, a PK Zrt. pénzügyi problémái gondot jelenthessenek a jövőben – hangsúlyozta.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy ezzel párhuzamosan a Pannon Volán Zrt.-vel is tárgyalnak a kooperációról, ez azonban nem jelenti a két vállalat fúzióját, hanem szoros együttműködésről van szó, amelynek részletei az ősszel kristályosodnak ki.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.