Festmények, tárgyak Gebauer életéből

A civil összefogás szép példájaként hirdette meg januárban a Gebauer Ernő emlékévet a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter, hogy a 130 éve született és 50 éve elhunyt festőművész életműve előtt méltóképpen tiszteleghessen városunk.

A Tudásközpontban Gebauer Ernő grafikáiból, könyvillusztrációiból rendeztek tárlatot, ifjúsági rajzversenyt hirdettek, s az alkotó egykori lakóházának falán (Bessenyei utca 2.) emléktáblát is avattak. Május 11-én 17 órakor, az emlékév kiemelkedő eseményeként a Dómmúzeumban (Káptalan utca 8.) nagyszabású életmű-kiállítás nyitja meg kapuit a közönség előtt.

A templomfestő – e jelzővel illetik leggyakrabban Gebauer Ernőt, nem véletlenül, hisz elsősorban pécsi és dél-dunántúli templomokban lévő, vallási témájú freskói és seccói tették ismertté. Ám Székely Bertalan tanítványa világi tematikájú freskókat is készített, ezek pécsi közintézmények, például a Nagy Lajos Gimnázium, belvárosi filmszínházak, s a Király utcai egykori „Nagycsemege” falait díszítik. Olajfestmények és akvarellek is őrzik ecsetvonásait, akárcsak portrék és tájképek, sőt, grafikai munkássága is maradandó: tervezett ex libriseket, bélyegeket, illusztrált könyveket, egyházi kiadványokat, s az 1925-ös genfi Eszperantó Világkongresszusra készített képeslapjai több földrészre is eljutottak. Közel hat évtizedes, szerteágazó munkásságából a tanítás sem hiányzott, 1919-től működtetett festő- és rajziskolát, s még az 1950-es évek végén is számos fiatal járt hozzá.

A tiszteletére rendezett emlékév legrangosabb eseményének ígérkezik az életművét bemutató, nagyszabású kiállítás, amely a Dómmúzeumban nyílik május 11-én 17 órakor. Itt szemügyre vehetjük a művész nyolcvan eredeti olajfestményét, akvarelljét, grafikáját, linómetszetét, illetve freskóvázlatát. Harminc templomi freskója fényképeken, tablókiállítás formájában lesz látható, s az alkotót mint magánembert, Pécs köztiszteletben álló polgárát a személyes tárgyaiból: családi fényképekből és levelekből, iratokból, bizonyítványokból álló bemutató hozza közel a látogatókhoz.

Az emlékév szervezőinek felhívására igen sok lokálpatrióta, pécsi tüke és intézmény jelentkezett, s bocsátotta rendelkezésükre a tulajdonukban lévő alkotásokat, melyek a festői hagyatékkal együtt átfogó képet adnak a templomfestő gazdag, sokrétű életútjáról.

A tárlatot Nagy Csaba alpolgármester nyitja meg, köszöntőt Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke mond. Gebauer Ernő munkásságát Pandur József művészettörténész méltatja, aki Nőt Béla festőművésszel, egykori Gebauer-tanítvánnyal közösen vett részt a kiállítás rendezésében. A megnyitó ünnepélyességét muzsika emeli majd Gyermánné Vass Ágnes (hegedű), Szkladányiné Simonfai Mária (zongora), valamint Domokos Lehel és Barta László (klasszikus gitár) közreműködésével. A kiállítás június 17-ig várja a látogatókat. A megnyitó napján, május 11-én a pécsi főposta (Jókai u. 10.) úgynevezett alkalmi emlékbélyegzőt használ Gebauer Ernő tiszteletére, így aki e napon adja fel levelét, annak kérésére a postaboltban ezzel is ellátják a küldeményt.

Az emlékkiállításhoz kapcsolódó kísérőrendezvényekről, koncertekről, pályázatokról, tárlatvezetésekről a www.gebauer2012.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés