„Szeretnénk lendületben maradni”

Meghozta eredményét az évad elején meghirdetett, családbarát szemlélet a Pécsi Nemzeti Színházban – mondta mai évadértékelő sajtótájékoztatóján Rázga Miklós igazgató. Ezt mutatják a számok is: 52 százalékkal nőtt a nézettség, s A dzsungel könyve ma délutáni előadásán köszöntik a szezon százezredik nézőjét.

,,Tavaly tavasszal még csak reménykedtünk abban, hogy a színház új vezetésével olyan változás jöhet a teátrum életébe, amely sok tekintetben újdonságot hoz. Most, visszatekintve a szezonra, kijelenthetjük: a remények valóra váltak” – e szavakkal köszöntötte Páva Zsolt polgármester a PNSZ évadértékelőjén megjelenteket. Kiemelte: kevesebb pénzből születtek nívós előadások, s példaértékű társadalmi összefogás eredményeként kívül-belül megújult a teátrum épülete. A városvezető megköszönte e sikeres évadot, s azt kérte, a jövőben is folytatódjon e progresszív munka. Ezt követően Rázga Miklós színidirektor, valamint Gulyás Dénes, az operatagozat vezetője és Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója ismertette a 2012/2013-as évad műsortervét.

Mindannyian hangsúlyozták: a színház a lélekről szól, ezért is fontos, hogy a teátrum három tagozata nyugodt körülmények között, egymást segítve és tiszteletben tartva dolgozhat. A következő szezonban a nagyszínpadon színre kerül a János vitéz című daljáték, Csehov komédiája, a Cseresznyéskert, Mozart muzsikájára a Banális viszonyok-édes finomságok című balett, Moliére vígjátéka, a Tartuffe, A padlás című, nagy sikerű magyar musical, valamint Gounod operája, a Rómeó és Júlia.

A PNSZ Kamaraszínházában a Picasso kalandjai című abszurd játékot és Peter Shaffer: Black comedy című bohózatát éppúgy láthatjuk, mint a teátrum Lázár Ervin meseíró pályázatára érkezett egyik darabot, Galuska László Pál: A sivatag hercege című meséjét. Megelevenedik a Halálos tavasz című Zilahy-regény színpadi adaptációja, egy fergeteges táncbohózat Bonyodalmas balkáni lakodalmas címmel, valamint kortárs dráma ősbemutatójaként Egressy Zoltán egyik tragikomédiája. Folytatódik a nagy érdeklődés mellett zajlott, Mesés opera című zenei ismeretterjesztő sorozat, lesznek iskolaszínházi produkciók, s tizenkét előadást visznek tovább a következő évadba.

„Szeretnénk lendületben maradni” – fogalmazott Rázga Miklós, aki minden kollégájának megköszönte a szorgalmas, odaadó munkát. A mostani szezon zárásaként ma 17 órakor tűzik műsorra ötvenedszer A dzsungel könyvét. Itt köszöntik a százezredik nézőt is, aki értékes bérleteket kap. Az előadást, díszvendégként megtiszteli jelenlétével Dés László Kossuth-díjas zeneszerző, aki este nyolckor maga is hangszert ragad, s a Színház téren saját szerzeményeit játssza, dalait pedig a teátrum művészei: Györfi Anna, Stubendek Katalin, Lipics Zsolt és Ottlik Ádám adják elő. Az estét a Misina táncház zárja, s egy látványos vízi fényjáték.

Hirdetés