2015 a vállalkozók éve lesz

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésére a kormány 2014-ben több olyan intézkedést is hozott, amelyek együttesen 120-150 milliárd forinttal javítják a vállalkozói szféra helyzetét, ami kedvezően befolyásolja a 2015. évi kilátásokat – mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek a kamara idei tevékenységét értékelve.

Úgy vélte, az MKIK erős, befolyásos köztestületté vált az elmúlt évek során, véleményére figyelnek a gazdaság szereplői, a politikai döntéshozók, és ha ez az állapot tartós marad, akkor szerinte európai kamarai rendszerről lehet beszélni.

A kamara 2014. évi eredményei között említette, hogy sikeresen léptek fel a kormánynál a Szép-kártya tervezett megadóztatásának enyhítéséért, a felsőoktatás átalakításáért, a készülő közbeszerzési törvény egyszerűsítéséért. Az év második felében nyolc állami szervezettel kötöttek megállapodást adatbázisok átadásáról az üzleti élet biztonságát erősítő egységes információs rendszer létrehozása érdekében.

Stratégiai jelentőségűnek értékelte a kamara duális képzésben elért eredményeit: a szakmunkásképzők már bevezették, a felsőoktatási intézmények pedig fokozatosan vezetik be a gyakorlatorientált képzést. Egyebek között ennek is köszönhető, hogy a fiatal magyar szakmunkások eredményesen szerepelnek a nemzetközi szakmai versenyeken – jegyezte meg, hozzátéve: nemzetközi siker, hogy Magyarország rendezheti meg a térség országai közül elsőként 2018-ban a Fiatal Szakemberek Európa Bajnokságát, az EuroSkills versenyt.
Parragh László kiemelte, hogy a kormány elfogadta a kamara álláspontját az uniós források felhasználására, és a 2014-2020-as időszakban a keret 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja, fókuszba állítva a növekedést, a foglalkoztatás, a termelőkapacitások bővítését, a fenntarthatóságot.
Az uniós források kihelyezésében, a vállalkozások finanszírozásában a kamara a KAVOSZ Zrt. által gondozott Széchenyi Kártya Programban is aktívan vesz részt – emlékeztetett Parragh László. Az MKIK ez évi tevékenységének fontos területe volt az is, hogy hozzájárult a vitás kérdések rendezésében a békéltető testületek és a választott bíróság működtetésével.

A kamara külgazdasági tevékenysége erősödött az idén, az MKIK képviselője meghívást kap minden kétoldalú gazdasági vegyes-bizottsági ülésre, a külföldre utazó kormányzati delegációkba – mutatott rá Parragh László.
Szólt arról is, hogy az MKIK és a Nemzetgazdasági Minisztérium között 2012-ben létrejött támogatási szerződés alapján a kamara évről évre pályázatot ír ki külföldi megjelenés támogatására. Az idén 183 pályázatot fogadtak el, 21 területi kamara, valamint 12 viszonylati tagozat 278 millió forint támogatás kapott, ezzel 5 ezer vállalkozás részvételét segítették nemzetközi rendezvényeken. Az MKIK folyamatosan bővíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat segítő tagozati rendszerét is, legutóbb német tagozatot hoztak létre.

A magyar gazdaság teljesítményét értékelve Parragh László kiemelte, hogy 2014-ben a makrogazdasági mutatók jók, jelentősen nőtt a foglalkoztatás, bővültek a beruházások, a belső fogyasztás, az export, és defláció van. Jövőre kedvező esetben a GDP növekedése meghaladhatja a 2008. évi válság előtti szintet, azaz a “visszatérés” éve lesz – mondta. A biztató folyamatok mellett ugyanakkor felhívta a figyelmet az ukrán és az orosz helyzet bizonytalansága miatti kockázatokra.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés