7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzóna3000 diák ismételheti meg az érettségit csalás miatt

3000 diák ismételheti meg az érettségit csalás miatt

Mintegy háromezer diáknak kell megismételnie az egyetemi felvételi vizsgát Thaiföldön, miután kiderült, hogy néhányan okosórákat és szemüvegbe épített kamerákat használva igyekeztek jobb eredményeket elérni – jelentette kedden a BBC brit közszolgálati média.

A csalási botrány a bangkoki Rangsit Egyetemen pattant ki. Az intézmény illetékese azt mondta, hogy hárman a szemüvegükbe épített apró kamerákkal filmre vették a vizsgafeladatokat, és elküldték a felvételeket egy termen kívüli, segítő csapatnak, amely viszont a helyes válaszokat küldte el három másik vizsgázó diák okosórájára.

A vizsgafeladatokat megoldó csapat egyik tagja bevallotta: 24 ezer dollárt (több mint 6,6 millió forint) kapott azért, hogy a szóban forgó felvételizőket bejuttassa az orvosi egyetemre.

A délkelet-ázsiai országban ádáz küzdelem folyik azért, hogy a diákok bekerüljenek az egészségügyi képzést nyújtó felsőoktatási intézményekbe, ugyanis az orvosi hivatás nagy presztízzsel jár Thaiföldön, ahova a világ minden részéről érkeznek páciensek.

Arthit Ourairat, az egyetem rektora a Bangkok Post című helyi lapnak úgy nyilatkozott: feketelistára tették az érintett diákokat, vagyis nem felvételizhetnek újra az intézménybe. A rektor közzétett a Facebook-oldalán egy bejegyzést a csalásról, és ezt több tízezren osztották meg.

Egyelőre nem tudni, hogy a csalásban részt vevő diákok egy kiterjedtebb hálózat tagjai-e.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő