A mi dolgunk is a kaszálás

Sokat nem érünk el a kaszálással

Az alábbi levelet egy olvasónk juttatta el szerkesztőségünknek annak kapcsán, hogy Páva Zsolt polgármester az elmúlt héten felszólította a városüzemelési társaságot, hogy a közterületeken nagyobb intenzitással kaszáljon, a pécsieket pedig arra kérte, hogy rendezzék saját portáikat.

hirdetés

“Tisztelt szerkesztőség, tisztelt pécsi lakótársaim!

Olvasom a hírportálokon, blogokban, hogy felháborodás kísérte a polgármesteri jelzés, miszerint ideje lenne kaszálnia a városi tulajdonú cégnek, s ideje lenne nekünk is fűnyírót fogni a munka érdekében.

Egyetértek: a közlemény félreérthető volt, de nem azt adta utasításba Páva Zsolt, hogy sarlóval, kaszával, benzinmotoros fűnyíróval felszerelkezve vonuljanak a pécsiek az utcára, s kezdjenek társadalmi munkába.

A kérés arra irányult, hogy mindenki a saját portáját igyekezzen mielőbb rendezni, ha már mindent elborít a gaz a városban.

Tetszik tudni van az a másfél méter, amit házunk előtt nekünk kell nyírnunk. Minden európai országban, így Pécsen is komoly jogszabály, úgy tudom itt helyi rendelet rendelkezik arról hogy kötelességünk, még a társasházakban élőknek is, a portájukat télen csúszásmentesíteni, nyáros seperni, ha füves területről van szó, kaszálni.

Persze Európában nem fordulhat elő ilyen polgármesteri kérés, hiszen ezzel az emberek nagy része tisztában van, tudja a dolgát, s tudja: a többiek őt nézik ki a városból, ha kupleráj van az épülete előtt.

Nálunk, meg tőlünk keletebbre reagálnak csak így az emberek, mint most néhányan… Nyilván ők a közterületi fákról a családi ház kertjébe a szél által befújt leveleket is összeszedetnék a várossal, tán még takarítóbrigádot is rendelnének a lakásba, mert a város porát, sarát viszik haza cipőjükön.

Emberek, pécsiek vagyunk, mutassunk már példát, és vegyük a fáradtságot. Aki külföldi idejön hozzánk, benéz az udvarunkba, megnézi a portánkat, nem a polgármestert fogja szidni, hanem bennünket.

Üdvözlettel:
Tóth Ferenc, bolti eladó, újhegyi lakos”

 • ornitologus

  Egyrészt repes a szívem, ahogy a természet visszahódítja az urbanizált területeket, másrész pécsiként szégyenkezem,hogy így néz ki szeretett városom! Én is egyetértek az elöttem szólókkal és a biokom lecserélését sürgetném!
  Ha hiszik,ha nem, de a nem megfelelő közterület fentartásnak nem csak az egyre hangosabb tücsökzene a hozadéka és nem is az alergiások súlyosbodó panaszai! “Hála” a kontár munkának szaporodnak a nyestek,rókák a városban egyre több kárt okozva az autók elektromos rendszerébe, fertőzéseket terjesztve, baromfi udvarokat fosztogatva, de mondhatnám a nemkívánatos eróziós hatásokat is ami szintén a nem megfelelően végzett és rossz időre pozicionált fűnyírásoknak is köszönhető! Ezzel sok helyütt milliós károkat okozva az úthálózatban vagy akár ami ált. a Biokomot kevésbé érdekli a kiskertekben is!
  tud valaki olyan fórumot,ahol a közterület fentartó cég ellen lehet lobbizni,aláírásokat gyűjteni, hogy ne csak megpróbáljuk kibeszélni magunkból a sérelmeinket,hanem tehessünk is a kókler társaság ellen!!??

 • Bringás

  Az én kedvenc Biokomos bal****ságom, túl azon,hogy a parkokból,közterekből mezőgazdasági kaszáló lett,már csak pár birkát kéne,hogy beszerezzenek,és le is tudták a fűnyírást .. naszóval…
  A tavaszi esős időben a barbakán fölött a várfal sétányra kitettek 4-5db ca.40x40x5-ös beton kockát, hogy a megsülyedt diszburkolaton keletkező pocsolyán át lehessen kelni,amolyan tipegő kő gyanánt! Ennek már legalább 3hónapja!Tény ,hogy a megfelelő és szakszerű megoldás,kb. negyed m3 zúzalék és két embernek fél napi munkájába kerülne(10ezer forint max.) , vagy akár közmunkás is meg tudná oldani,de nem… ők ezt a megmosolyogtató megoldást találták ki, amin csak a kerekesszékesek és az arra sétálni vágyó babakocsis anyukák nem röhögnek, és persze mi bringások sem repesünk!! Szóval lehet Európázni,meg a lakosságot felszólongatni de ehez egy europai szintű közterület fentartó cég is kéne, ha másért nem, hogy példát mutassanak!!

 • Molnár Gábor, Vadász u.

  Csak 1-2 költői kérdést tennék fel!!
  Mire van a közmunka program, ha képtelenek alapvető “munkákat” elvégeztetni velük?
  (a budai városrészben,ha van is kaszálás(álltalában nincs) akkor sincs kaszálék gyűjtés,nincs árok tisztítás,sem metszés,sarjtalanítás!) A Hársfa út déli járdáján már képtelenség végigsétálni, mert a sövényeket hársfák sarjait senki nem nyírja! Ezt is a lakóknak kéne elvégezni?
  Ha úgyvesszük a közmunkást is mi fizetjük, meg persze ingatlan adót… Mit kapunk cserébe?
  Ha valaki mondjuk sarok telken lakik, vagy két utca közé van beékelve a telke, akkor két utcafrontot is nyírnia kell? Előző években patika rend és tisztaság volt az utcánban, ráadásul a munkát végz vállalkozó közvetlen emberként elérhetőséget is adott,ha valami problémánk észrevételünk lenne! Ma most,mocsok és “tökig érő gaz van” a milliárdokból épült Zsolnay negyed környékén is!! A korábbi vállalkozót többen kerestük a szomszédságból,aki azt a választ adta,hogy nem tud segíteni,tőle nem rendelt munkát a Biokom!
  Utolsó kérdésem,ha már Európát emlegettük, Ha a Biokom képtelen megbírkózni a feladatával, azt miért ujabb teherként a lakossággal próbálja meg elvégeztetni,hisz,ha jól tudom a Biokomot is mi tartjuk el! Európai viszonylatban is magas szemétszállítási kötelező)díjfizetéssel, parkolódíjak fizetésével,adók és egyéb közterhek megfizetésével!!!
  Miért nem nyírja a füvünket az a Biokomos csoportvezető aki nagy prémiumokal és “paraszolvenciákkal” tömi a zsebét, és panaszos leveleinkre olyan stílusban válaszol,mintha a polgárságot a rabszolgáinak tekintené! Polgármester úr, miért nem csinál rendet maga körül(term. itt nem a fűnyírásra gondolok) és akkor jogossan kérhetni,hogy mi is tatsunk rendet a KÖZterületeken is!?

 • mamoca

  Régen volt a Tiszta udvar rendes ház Az ott lakóknak is jobb egy tiszta rendes környezetben élni jobb így haza menni és környezetnek is szemet gyönyörtető a rendezett környék !!

 • br

  Szörnyű, hogy egyesek utcafrontja hogyan néz ki: gaz, burjánzó növények jó esetben, építési törmelék, szemét rosszabb esetben. Európába tartunk, nem az arabok felé!

 • mamoca

  Tóth Ferenccel egyet értek!!!!!!!

 • pontocska

  Szeretném megkérdezni Kerekecske Gombocska ön is sepreget a háza előtt? Ha igen, akkor akinek nem inge ne vegye magára…. De szerintem is elvárható hogy mindenki a saját portája előtt tegyen rendet persze ha ezt kérni kell még hagyján….. de ha ezt felháborítónak gondolja ahelyett hogy rendet tartson a környezetében s ezt ne mindig mástól várja… SAJNÁLOM de ez hatalmas igénytelenség…….

 • Kerekecske gombocska

  Hosszúnyelvek okoskodása, mindenki a saját portája előtt seperjen, utána ossza az észt