Elindultak a gólyák

Megkezdődött a Magyarországon élő fehér gólyák őszi vonulása, az első csapat már Romániában jár. Ezt egy jeladóval ellátott példány mozgásának GPS koordinátái is alátámasztják.

A jeladóval ellátott példányt a Szécsényhez tartozó Pösténypusztán fogták be július 31-én, ezért a madár a Pöstény nevet kapta. A fiatal fehér gólya hátára GPS-GSM típusú jeladót erősítettek, ami a mozgásban nem zavarja. A készülék SMS-ben küldi el a madár pillanatnyi tartózkodási helyének koordinátáit, ez alapján követhető nyomon vonulása – mondta Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora hétfőn az MTI-nek.

A fehér gólyákat a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013 támogatásával zajló, Madárvédelem és kutatás határok nélkül című projekt részeként látják el jeladóval.
A programkoordinátor kifejtette, hogy Pöstény jelölése után még egy hétig a fészek körül tartózkodott testvéreivel együtt, majd az Ipoly-völgyben észak felé kóborolt Ipolytarnóc és a szlovákiai Vilke felé.

Itt 37 madár verődött csapatba, hat idősebb kivételével idén született, fiatal madarak. Gyűrűik alapján azt is meg tudták állapítani, hogy többségük az Ipoly-völgyből származik, de akadt közöttük az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán befogott és jeladóval ellátott példány.

A gólyacsapat augusztus 10-én a Borsodi-mezőségen keresztül a Hortobágyi Nemzeti Park északi részére vonult, majd másnap délkelet felé elhagyta az országot. Egyetlen nap alatt a Retyezát-hegységig repültek, az éjszakát Déva közelében, egy Magyarbrettye (Bretea Streiului) nevű községben töltötték, hétfőn kora délután pedig átkeltek a Kárpátokon.

Papp Ferenc kiemelte: az MME munkatársai idén immár másodszor láttak el jeladóval fehér gólyákat. A 2012-ben megjelölt hat példány közül bizonyíthatóan még kettő van életben: a Tisza, illetve a Zagyva névre keresztelt, előző évben kikelt madár Törökország déli részén tartózkodik a múlt év őszétől. Az, hogy nem tértek vissza a Kárpát-medencébe, nem szokatlan. A fiatal madarak ivarérettségük eléréséig, 3-5 éves korukig kóborolnak, és az is előfordulhat, hogy az afrikai telelőterületen töltik a nyarat.