Ellenőrzik a kazánokat Pécsett

Évente 40-50 ember hal meg Magyarországon szén-monoxid mérgezés következtében, legtöbbször éjszaka, alvás közben. A kazánok átnézetésével, vagy riasztó beszerelésével megelőzhető lenne a tragédia.

Ősszel a pécsi gázszerelők naponta legalább 10 helyre mennek ellenőrizni a kazánokat. Aki ezt minden évben elvégezteti, spórolhat is. Kocsis Szilárd  gázszerelő szerint egy kitisztított, rendszeresen karbantartott szerkezet 20-30 százalékkal kevesebb gázt fogyaszt.

A vészjelző egy kicsi, ám hangos készülék. Azonnal csipog, ha a levegőbe kerül a mérgező gáz. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, az emberi érzékszervekkel nem tudjuk érzékelni.

Ráadásul nemcsak akkor szivároghat, ha a kazán meghibásodik. Egy-egy nagy vihar során a szél is visszafújhatja az égésterméket. A szén-monoxid érzékelő berendezés ilyenkor is jelez.

Érdemesebb a drágább, 15 ezer forintos, készüléket megvenni, az ugyanis a szakemberek szerint sokkal megbízhatóbb, és a téves riasztás lehetősége is kisebb, mint az olcsóbb változatnál.

A tisztítás és karbantartás díja körülbelül ötezer forint alkalmanként. A törvényi előírás szerint egyébként mindenki köteles legalább ötévente felülvizsgáltatni a fűtőberendezését.

  • Papó

    Rendszeres tisztítással, karbantartással 20-30% fogyasztás megtakarítás? 2-3% se.
    Több évi havonta, az utóbbi 2 évben naponta leírt mérőállás adataim vannak. Családi házban 14 éve van kombi gázkazánunk, a mostani már a második. Az első kazán nyitott égésterű, őrlángos, lángmodulációs kazán volt. A mostani turbós, őrláng nélküli, ki- bekapcsolós. Utóbbinál azt ígérték, hogy kisebb lesz a fogyasztás: nem lett. Mindkettőnél néhány évig kértem és fizettem a tisztítást, karbantartást, aztán néhány évig nem. Nem csökkent, nem nőtt a fogyasztás. Különösen a november-február teljes időszakok adatai nagyon egyformák, így összevethetők.
    Az egyetlen megtakarítás az elmaradt évi karbantartásra ki nem fizetett 10-ezer forint volt, ami a gázfogyasztás éves díjának kb. 2,5%-a. A karbantartással még ez sem térült meg, nem hogy 20-30%.