Pécsi kezdeményezés: itt az „össznemzeti” kenyér

Nemsokára közös búzából sül a Nemzet Kenyere szerte a Kárpát-medencében. A pécsi Korinek László kezdeményezése szerint augusztus elején valamennyi magyarországi megyéből és a környező országok magyarlakta területeiről származnak az ünnepi kenyerek alapanyagai.

Az ötlet lényege, hogy az adott évben a megyékben és a magyarok lakta, környező országokban termett búzából 10-10 zsákot szállítanak a mohácsi középkori vízimalomhoz. Itt megőrölik a magokat, majd egy-egy zsák lisztet küldenek vissza azokba az országrészekbe, ahonnan kapták a termést.

E lisztből sütik országszerte az ünnepi új kenyereket, a megmaradt lisztet pedig Erdélybe szállítanák, és ott a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt több száz gyereknek az egész évi kenyérszükségletét fedezi.

Mint azt Korinek László elmondta, a Nemzet Kenyere program célja, hogy a magyarság határokon átnyúló összetartozásának eszméjét szolgálja. Hozzátette: az Összeöntés Ünnepe augusztus 13-án, Mohácson lesz, hiszen a búzát a Szent Miklós Vízimalomban őrlik meg. A Nemzet Kenyere Ünnepén augusztus 20-án, a pécsi Sétatéren vehetnek részt az érdeklődők. Ekkor szegi meg dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt az első kenyeret, mely a programnak köszönhetően sült ki.

A Sétatéren rendezendő ünnepségen bárki megkóstolhatja a lisztből készült pékterméket, hiszen a pécsi rendezvényen 200 forintért az ebből készült zsemlét, egy deci borral kiegészülve lehet majd megvásárolni. A mostani akció célja, hogy hagyományt teremtve ezentúl minden esztendőben hasonló keretek között töltsük az új kenyér és Szent István ünnepét.

Hirdetés