Mától legálisan is lehet füvezni Horvátországban

0,75 gramm – ennyi THC-tartalmú marihuánát lehet felírni csütörtöktől orvosi célokra Horvátországban. A fű azonban hiánycikk, idén biztosan nem lesz belőle.

hirdetés

 

Még a gyerekek is füvezhetnek csütörtöktől Horvátországban, ha ezt orvos javasolja. Komoly betegségben kell szenvedi ahhoz, hogy engedélyt adjanak az orvosi marihuána fogyasztására. Jelenleg négy esetben lehet felírni a marihuánát: kemoterápiában és AIDS-ben szenvedőknek, akik hányingerrel küszködnek, vagy ahol a gyógyszerek már nem segítenek, például fájdalmas görcsök kezelésére szklerózis multiplexben, vagy akik nem reagálnak más terápiákra, mint a gyermekkori epilepszia esetében.

– A marihuánát legfeljebb egy hónapra írhatok fel, de csak akkor, ha ezt szakorvos javasolja. A receptet bármelyik gyógyszertárban ki lehet majd váltani – mondta lapunknak Kovács Reith Brigitta, a horvátországi Hercegszőlős háziorvosa lapunknak.

Hiába lépett életbe a jogszabály, a marihuánát még hónapokig nem lehet majd kapni, mert az ellátási formát ugyanis még nem dolgozta ki a horvát Egészségügyi Minisztérium. Horvátországban ugyanis először meg kell találni, hogy milyen cégek honnan importáljanak füvet, majd azt, hogy laboratóriumi feldolgozás után milyen kiszerelésben legyen piacra dobva, nyers, viasz, vagy olaj formájában.

Hirdetés