Okafogyott a tüntetéssorozat

Okafogyottnak nevezte a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelő tüntetéssorozatot a Nézőpont Intézet ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Fodor Csaba értékelése szerint politikai szempontból egy igen komoly mozgósító erővel bíró nemzetközi hálózattal áll szemben a magyar kormánypárti szövetség.

A szakértő rámutatott: tulajdonképp két CEU-ról beszélhetünk, a Central European Universityként bejegyzett jogi személy az Egyesült Államokban egy székhelyszolgáltatóban működik, míg a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetem ténylegesen egyetemként működő jogi személy. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy azt Soros György alapította egy holland alapon keresztül és annak kamataiból működik.

Fodor Csaba szerint a vitát kiváltó törvénymódosítás egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Közép-európai Egyetemnek be kellene zárnia a kapuit, az intézmény a továbbiakban is ugyanúgy tud működni, mint eddig, mindössze akkor tud amerikai diplomát is kibocsátani a magyar mellett, ha erről születik egy kormányközi egyezmény.

Arról is beszélt, hogy a tüntetések során a felszólalásokban a bevándorláspárti álláspont mellett egyéb klasszikus ellenzéki témák is elhangzottak. Hozzátette: a klasszikus balliberális pártok megpróbáltak beépülni a tömegbe.

Fodor Csaba  előrevetítette: amint az álláspontok tisztázódnak és egyértelművé válik, hogy a Közép-európai Egyetem továbbműködhet, valószínűleg marad a tiltakozóknak egy szűk magja, amelynek tagjai bejelentik, hogy hosszú távú politikai ambíciókkal rendelkeznek, ahogy az a korábbi hasonló tiltakozások után is megfigyelhető volt. Szerinte ezzel az ellenzék tovább osztja majd magát.

 

  • Fóris Béla

    Bezzeg az ország bolsik általi kifosztásának kezdetekor, 1990-ben, lapított mindenki. Pedig ez volt a kezdete a kommunista vezetők legnagyobb arányú negyedik ország kirablásának. Az egyetlen olyan volt kommunista állam vagyunk (bár még lényegében most is bolsi állam vagyunk, jelenleg a kis geci nevezetű tolvaj vezetésével), ahol a tolvajok semmit sem adtak vissza! Igaz, hogy gyáva népnek nincs hazája, a több mint hetven éve tartó kommunista diktatúra megtörte a nemzet gerincét. Az egykor büszke katona nemzetből a birkák nemzetét csinálták az elvtársak.

  • Fóris Béla

    Bezzeg az ország bolsik általi kifosztásának kezdetekor, 1990-ben, lapított mindenki. Pedig ez volt a kezdete a kommunista vezetők legnagyobb arányú negyedik ország kirablásának. Az egyetlen olyan volt kommunista állam vagyunk (bár még lényegében most is bolsi állam vagyunk, jelenleg a kis geci nevezetű tolvajjal), ahol a tolvajok semmit sem adtak vissza! Igaz, hogy gyáva népnek nincs hazája, a több mint hetven éve tartó kommunista diktatúra megtörte a nemzet gerincét. Az egyko büszke katona nemzetből a birkák nemzetét csinálták az elvtársak.