Összefogna a Jobbik, az MSZP és a Magyar Liberális Párt?

Amíg az MSZP részéről Szakács László és a jobbikos Fogarasi Gábor szinte folyamatosan szerepel Pécsen, addig a két párt másik két parlamenti képviselőjelöltje alig. A magát baloldalinak tartó MSZP, míg a magát jobboldalinak valló Jobbik már Pécsen is megtalálta korábban a közös hangot. Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke szerint is történelmi szövetségre van szükség. A pécsi liberálisoknak meg édes mindegy, ki lesz hatalmon, lehetnek akár szélsőséges jobboldaliak is. 

hirdetés

A Jobbik elnöke saját Facebook-oldalán közölt nyílt levelet a baloldaliakhoz, amelyben azt taglalja, hogy “történelmi szövetségre van szükségünk a választási győzelemhez”. Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt bukása után tehát ráhajtana a baloldali szavazókra. De Botka korábban a Jobbik által is támogatott siófoki polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A baloldali Political Capital elemzője, László Róbert szerint a „politikai racionalitás” azt diktálja, hogy ha csak hallgatólagosan is, állapodjanak meg a pártok a Jobbikkal is abban, hogy adott körzetekben egymás ellen nem kampányolnak. Lovasi András – aki korábban az LMP kampányát segítette – szintén arról beszélt egy interjúban, hogy a Jobbikkal is össze kellene fognia az ellenzéknek – a Mecseki Srácok.blog itt írt erről: KLIKK!

Szakács, Fogarasi, Tóth és Gyimesi – a választóik aligha néznék jó szemmel a nyílt összefogást

A két párt ugyanakkor már pécsi témákban is támogatta egymást, így a Jobbik azon törekvéséhez állt oda az MSZP, amivel rendkívüli közgyűlést akartak összehívni, ami azért is pikáns, mert az elméletileg baloldali értékrendet valló szocialisták azt a pártot segítették, melynek két pécsi tagja nem ment el a holokauszt tragédiájára emlékező ülésre, miközben azon minden párt képviseltette magát. A pécsi jobbikosok pedig korábban nyíltan támogatták az azóta betiltott Magyar Gárdát is.

Olvasóink egy másik érdekességre is felhívták a figyelmet, méghozzá arra, hogy két pécsi választókerület közül az egyikben induló (Baranya I-es vk-ben) jobbikos Fogarasi Gábor, míg a másikban (Baranya II-esben) induló MSZP-s Szakács László az, aki aktivizálta magát. Nem kizárt, hogy ez működne is, hiszen a Political Capital elemzőjének állítása szerint a veszprémi és a tapolcai időközi választáson ez működőképes volt.

Miért éppen a thai-boxos Fogarasi?

Az 1985-ben Pécsen született Fogarasi Gábor szóróanyagai rengeteg pécsi háztartásba eljutottak, a nem kevés költségből előállított lapokon a párt és a képviselőjelölt Pécsről alkotott képét, programját is elolvashatjuk. Fogarasi az elmúlt időszakban egyre inkább előtérbe került a Gyimesi Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatókon, és Gyimesit sem mutatták be úgy, ahogyan Fogarasit: hozzá ugyanis a fővárosból küldtek jobbikos országgyűlési képviselőt, Hegedűs Lórántnét.

Sőt, azt követően, hogy egy, elméletileg keményvonalas jobbikos parlamenti képviselőhöz nem igazán méltó önarcképpel, gyerekrajzzal jelentkezett, immár a thai-boxos sportoló-politikus imidzshez inkább elfogadható öltöny-nyakkendő kombóval jelenik meg a sajtó előtt.

Miért éppen a komlói Szakács?

A nagykanizsai születésű és ott érettségiző Szakács László nyolc évig volt Komlón alpolgármester, folyamatosan építgette pártkarrierjét, korábban Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt, azután pedig Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető mellett lett helyettes. Tóth Bertalan ugyanakkor jóval kevesebbszer jelenik meg Pécsen, az MSZP-s sajtótájékoztatókat inkább komlói párttársa tartja Pécsen, ő számol be a pécsi közgyűlésen történt eseményekről, ő szólal fel a Pécset is érintő ügyben a Parlamentben, holott nem is Pécsen él. Tóthnak a szétesés felé robogó MSZP-ben van elég dolga, hiszen a bukott miniszterelnök-jelölt helyett újat kellene keresniük, és a hárommilliárdos jutalombotrányban megégette magát: ő is többször felvett – volt, hogy egy nap kétszer – sok százezer forintnyi jutalmat, végül milliók ütötték a markát.

Tóth abban a választókerületben (Baranya I-es vk.) lenne jelölt, ahol Fogarasi Gábor, míg Szakács abban, ahol Gyimesi Gábor (Baranya II-es). Azaz a Jobbik és az MSZP aktív és kevésbé aktív jelöltjei egészítik ki egymást, amíg Fogarasi és Szakács folyamatosan szerepel Pécsen, a másik két jelölt kevésbé.

És még a liberálisok is beállnának a Jobbik mögé…

Ágoston Andreának, a Liberálisok pécsi irányítójának teljesen mindegy, hogy melyik pártot képviselő ellenzéki jelölt jut be a Parlamentbe – akár lehet az a Jobbik is –, hiszen ahogy azt a Facebookon is kifejtette, az “erősebb ellenzéki jelölt javára lép vissza”. Minden csak alku kérdése.

Frissítve: Ágoston Andrea tagad 

Ágoston Andrea közleményt küldött lapunknak, amiben azt állítja, hogy a fenti hozzászólását kiragadtuk a szövegkörnyezetéből, mert ő soha semmilyen együttműködést nem tervezett a Jobbikkal, még kapcsolatban sincs velük, annak ellenére, hogy konkrétan rákérdeztek nála, hogy a Jobbik javára visszalépne-e. Megismételte, hogy “visszalépésre készülne a javukra, ez csakis egy erős civil jelölt, vagy egy demokratikus ellenzéki párt jelöltjével fordulhatna elő”. Hozzátette azt is, hogy “nem igaz az sem, hogy a közéletben mi keveset szerepelnénk”, ugyanakkor nem is állítottuk, hogy liberálisok nem szerepelnének. Arról is szólt, hogy “ellenben az összes, vagy kvázi összes ellenzéki demonstrációt, tüntetést volt szerencsém megszervezni, évek óta, és erre készülök most is”.

Legutóbb egyébként tízen tüntettek Pécsen Ágoston Andreával és Együtt politikusával, Berkecz Balázzsal együtt.

hirdetés

Hirdetés