Katits Bernadett

Ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Tíz hiányszakma van Baranyában. Többek között kevés az ács, a kertész, valamint a szociális gondozó. Ezeket, és a megyében elsajátítható szakmákat mutatták be végzős általános iskolásoknak a Szivárvány Gyermekházban. A sorozatot novemberben folytatják: akkor a középiskolásoknak ajánlanak szakmai képzéseket.

Több száz fiatal tolongott a pénteki pályaválasztási börzén. Ezúttal a fiatalabb korosztály keresgélt megfelelő szakmát magának. A szervezők a hiányszakmák bemutatására fókuszáltak. Leginkább az építőiparban, a mezőgazdaságban és a fémiparban kellenek a jó szakemberek – mondta Stemler Beáta, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kirendeltségvezetője.

A szakmai börzét a munkaügyi központ a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával együtt szervezte. Az idei a 18. bemutató, ahol megfelelő tájékoztatással segítenek a szakemberek a fiataloknak és szüleiknek a döntésben.

Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési alelnöke szerint jövőre, ha nagyobb szerepet kapnak a gyakorlati képzésekben, a minőséget tartják majd szem előtt. A szintvizsgáktól a tematikákig olyan szintre kívánják hozni a képzőhelyeket, hogy azok maximálisan megfeleljenek az elvárásnak.

A diákokat úgy is motiválják a képzések vezetői, hogy ösztöndíjat ajánlanak a jó tanulmányi eredményű tanulóknak. Egy-egy diák akár havi 30 ezer forint támogatást is kaphat. A középfokú intézmények tanulóinak november 28-án rendeznek hasonló börzét.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Gödörbe eset lovat mentettek

Gödörbe eset lovat mentettek

Nem sokkal csütörtök éjfél után riasztották a mohácsi tűzoltókat Kisbudmér településre, ahol gödörbe esett egy ló. A két méter mély emésztőgödör fogságába esett állathoz állatorvost is hívtak. A tűzoltók először kéziszerszámok és hevederek segítségével a beszakadt födémet távolították el, csak ezt követően kezdődhetett meg a ló mentése. Hevederekkel átkötötték a lovat, majd kihúzták a mélyből. Az

Nem dobták ki a Zsolnay-vázát

Nem dobták ki a Zsolnay-vázát

Nem kidobták, hanem éppen ellenkezőleg: raktárban várja a felújítást az értékes pécsi váza.

Autóverseny miatt kell kerülni

Autóverseny miatt kell kerülni

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2015. július 31-én 12.00 órától 20.00 óráig valamint 2015. augusztus 2-án 05.00 órától 20.00 óráig.

Megújult a Remény Háza

Megújult a Remény Háza

Új tetőt kapott az épület.

Futva menekültek a feketemunkások

Futva menekültek a feketemunkások

Nem nagyon jelentette be a munkatársait egy Somogy megyei építőipari vállalkozás.

Brüsszel példaként említi Pécset

Brüsszel példaként említi Pécset

A szakértők a Zöld Suli programot és a pécsi hulladékgyűjtést méltatják.

Közösségi eBike rendszer és túraútvonalak

Közösségi eBike rendszer és túraútvonalak

Az eBike-ot folyamatosan kell tekerni, mert ahogy abba hagyjuk a tekerést, a motor is azonnal leáll. Tehát a könnyű testmozgás garantált! (x)

Mégsem kell adókártya a gyerekeknek

Mégsem kell adókártya a gyerekeknek

A nagycsaládosok képviselői felesleges, bürokratikus lépésnek gondolják a kötelező adóazonosítót.

Milliárdokat kaphatnak a kutatók

Milliárdokat kaphatnak a kutatók

A tavalyi évhez viszonyítva 15 százalékkal nőtt a benyújtott kutatási témapályázatok támogatási igénye.

Nyitott szívű kisfiú a menekültek között

Nyitott szívű kisfiú a menekültek között

A négyéves gyermek akár meg is halhat.