Katits Bernadett

Ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Tíz hiányszakma van Baranyában. Többek között kevés az ács, a kertész, valamint a szociális gondozó. Ezeket, és a megyében elsajátítható szakmákat mutatták be végzős általános iskolásoknak a Szivárvány Gyermekházban. A sorozatot novemberben folytatják: akkor a középiskolásoknak ajánlanak szakmai képzéseket.

Több száz fiatal tolongott a pénteki pályaválasztási börzén. Ezúttal a fiatalabb korosztály keresgélt megfelelő szakmát magának. A szervezők a hiányszakmák bemutatására fókuszáltak. Leginkább az építőiparban, a mezőgazdaságban és a fémiparban kellenek a jó szakemberek – mondta Stemler Beáta, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kirendeltségvezetője.

A szakmai börzét a munkaügyi központ a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával együtt szervezte. Az idei a 18. bemutató, ahol megfelelő tájékoztatással segítenek a szakemberek a fiataloknak és szüleiknek a döntésben.

Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési alelnöke szerint jövőre, ha nagyobb szerepet kapnak a gyakorlati képzésekben, a minőséget tartják majd szem előtt. A szintvizsgáktól a tematikákig olyan szintre kívánják hozni a képzőhelyeket, hogy azok maximálisan megfeleljenek az elvárásnak.

A diákokat úgy is motiválják a képzések vezetői, hogy ösztöndíjat ajánlanak a jó tanulmányi eredményű tanulóknak. Egy-egy diák akár havi 30 ezer forint támogatást is kaphat. A középfokú intézmények tanulóinak november 28-án rendeznek hasonló börzét.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

A repülőjegy ára dönt a nyaralásról

A repülőjegy ára dönt a nyaralásról

A magyarok jelentős része ott nyaral, ahová olcsón talál repülőjegyet, és igyekszik a kézipoggyászba beleférni.

Több mint 130 koncert az Europa Cantaton

Több mint 130 koncert az Europa Cantaton

A világ 40 országából több mint 4 ezer résztvevő regisztrált már a Pécsett július 24. és augusztus 2. között tartandó nagyszabású kórustalálkozóra.

Nem csak a pornótól kell tartani

Nem csak a pornótól kell tartani

Vajon miért hiszik azt a drága szülők, hogy időnként egy kis fejmosás védelmet nyújt az online veszélyek ellen?

Jégeső és felhőszakadás jön szerdán

Jégeső és felhőszakadás jön szerdán

A 90 kilométer/órás szél fákat dönthet ki, és megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Berobbant Pécsre a magyar dinnye

Berobbant Pécsre a magyar dinnye

És másfél hónapig nem is lesz megállás. Száz forint alatt is lehet a kilónkénti ára.

Ammónia szivárgott a hűtőből

Ammónia szivárgott a hűtőből

Szúrós szagot érzett egy takarítónő hétfőn egy harkányi hotel egyik szobájában. A nő rosszul lett,.

Hoppál: a kultúra hatékony eszköz

Hoppál: a kultúra hatékony eszköz

A magyar kultúrának a társadalmi jólét javításának, a középosztály megerősítésének, az országkép pozitív formálásának, a versenyképesség erősítésének eszközeként kell működnie.

Több pénzt kaphatnak az egyetemisták?

Több pénzt kaphatnak az egyetemisták?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) átfogó javaslatcsomagot dolgoz ki a hallgatók ösztönzésére, amely magában foglalja majd a hallgatói ösztöndíjak rendezését is.

Menekültek Pécsen – Kell félni rendbontástól?

Menekültek Pécsen – Kell félni rendbontástól?

A zsaruknak már Pécsen is többször kellett intézkedniük a bevándorlókkal szemben - legalábbis a Jobbik szerint.

Ingyen lesz a menza az óvodákban

Ingyen lesz a menza az óvodákban

Nem csupán a nehéz anyagi körülmények között élő családokat, hanem általában a gyermeket nevelőket segíti az ősztől életbe lépő új közétkeztetési rendszer.