Pécsi ötlet: „össznemzeti” kenyér

A nyáron közös búzából sül a Nemzet Kenyere szerte a Kárpát-medencében. A pécsi Korinek László kezdeményezése szerint augusztus elején valamennyi magyarországi megyéből és a környező országok magyarlakta területeiről származnának az ünnepi kenyerek alapanyagai.

Az ötlet lényege, hogy az adott évben a megyékben és a magyarok lakta, környező országokban termett búzából 10-10 zsákot szállítanának a mohácsi középkori vízimalomhoz. Itt megőrölnék a magokat, majd egy-egy zsák lisztet küldenének vissza azokba az országrészekbe, ahonnan kapták a termést. E lisztből sütnék országszerte az ünnepi új kenyereket, a megmaradt lisztet pedig Erdélybe szállítanák, és ott a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt több száz gyereknek az egész évi kenyérszükségletét fedezné.

Mint azt Korinek László a témában rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön délután a pécsi városházán elmondta, a Nemzet Kenyere program célja, hogy a magyarság határokon átnyúló összetartozásának eszméjét szolgálja. Hozzátette: az összeöntésre augusztus 13-án kerül sor, s első ízben Pécsett szegik meg augusztus 19-én az alapanyagból készült első új kenyeret. A Kossuth téren rendezendő ünnepségen bárki megkóstolhatja a lisztből készült pékterméket, hiszen a pécsi rendezvényen 200 forintért az ebből készült zsemlét, egy deci borral kiegészülve lehet majd megvásárolni.

Páva Zsolt, aki majd az első kenyeret megszegi, azt mondta, nagy örömmel fogadták Korinek professzor megkeresését, s reményét fejezte ki, hogy az ötletből tradíció lesz a későbbiekben. Mindez ugyanis Pécs hírnevét is öregbítené.
A mostani akció célja, hogy hagyományt teremtve ezentúl minden esztendőben hasonló keretek között töltsük az új kenyér és Szent István ünnepét.

Hirdetés