Több ezer adag étel megy a szemétbe a szülők miatt

Másfél ezer adag étel megy havonta a szemétbe az ingyenes ovis étkezés miatt, miután a szülők hiányzás esetén nem mondják le az étkezést. Jótékonykodni nem lehet, ezért az ételek többsége megy a kukába. Az önkormányzat csak januárban több mint 715 ezer forintot fizetett ki feleslegesen a Hungast-csoportnak.


Eszméletlen pazarlás lett az eredménye az ingyenes ovis étkezésnek. A pécsi önkormányzat statisztikájából ugyanis kiderül, hogy havi 715 ezer forintnyi ételt – tízórai, ebéd, uzsonna – kell megsemmisíteni. A pécsi közétkeztetést végző Hungast egyet tehet: repetáztat. Ám még így is rengeteg marad.

– A megmaradt ételeket igény esetén igyekszünk kiadni a gyerekeknek. Ezen túlmenően az egyéb, így például a karitatív célú felhasználást az élelmiszer-biztonsági előírások nem teszik lehetővé, így a megmaradt ételt az előírásoknak megfelelően megsemmisítik – nyilatkozta lapunknak Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója.

Elég lenne csak lemondani

A legjobban pazarló szülők a Városközponti Óvoda tagintézményeinek valamelyikébe járatják gyereküket, itt januárban 766 adag (326 ezer forint értékű) ételt pazaroltak el, vagyis a tagintézményre levetítve a kidobott ételek többsége itt keletkezik. A legkevesebb felesleg, 176 adag pedig a kertvárosi óvoda kilenc tagintézményében keletkezik.

Az ovis étkeztetésben 715 ezer forint volt csak januárban a pazarlás, pedig a szülőknek csak szólniuk kellene, hogy nem megy a gyerek oviba, mert aznap megbetegedett.

– Az óvodák jelzése alapján az ingyenesen étkező gyermekek szülei hiányzás esetén gyakran nem jelentik be és nem mondják le az ebédet, holott ez a kérés feléjük. A le nem mondott étkezés jelentős költséggel jár,  és erről a szülőket is tájékoztatják – nyilatkozta Petren Ferencné, a polgármesteri hivatal Kulturális, Köznevelési és Sportosztályának vezetője.

Az étkezés szeptember óta a többség számára valóban ingyen van, de az önkormányzatnak minden megrendelt ételt ki kell fizetnie, ezért ha a szülők odafigyelnének, akkor a megtakarított pénzt más hasznos dologra, például óvodai játékokra vagy felújításokra is lehetne költeni.

  • Krisztián Pojányi

    Nem kellene a szemétbe dobni mindent.. (kicsit túlzás – a jogurtot biztos nem dobják ki, ha nem járt le a szav. idő..) – esetleg lehetne, ha még nem volt rá példa, hogy a szegényeket/hajléktalanokat gondozó szolgálatokat bevonva hasznosítsák az így “feleslegessé vált” élelmiszert… Lehet, hogy kicsit több költséggel jár, de legalább nem kukába menne az összes…

  • Thomas Cheesee

    Na ennyit az ingyen dolgokról. Amit csak úgy “kap” az ember vagy csak úgy “van” azt soha nem becsüli meg. Bezzeg ha fizetni kell érte, az fáj. Ebben az esetben a be nem jelentett hiányzásért bizony kifizettetném a szülőkkel a kaját. A suliban bezzeg rögtön tudnak szólni ha nem megy a gyerek, hogy a következő hónapban visszavonják a fizetendőből.