Újabb fák a jövőért

Városszerte egyszerre ültettek egy-egy fát az iskolák udvarán. A közös időpont jelképezi azt, hogy minden gyerek életének fája egyben az iskola fája is. A programot az Ökováros-Ökorégió Projekt keretein belül a pécsi önkormányzat tavaly indította.

A Mecsekaljai Iskola Bánki Donát utcai tagintézményében egy hársfacsemetét ültettek a 3-4. osztályos tanulók. Völgyi Boglárka véleménye az, hogy egyrészt fontos a közös munka, másrészt viszont a munka gyümölcse is nagy jelentőségű. Ezalatt a fa alatt ugyanis hűsölhetnek majd a nagy melegek idején.

Míg 2011-ben Pécs óvodásai ültettek udvarukba egy-egy fácskát, addig most a város általános iskolásai kaptak erre lehetőséget.

Ivánné Berecz Ildikó, az iskola egyik tanára azért tartja fontosnak ezt az akciót, mert a városi gyerekek is megtapasztalhatják, hogyan éled újjá egy növény város szívében. A kicsik nyomon követhetik egy fa fejlődését, és talán ezáltal jobban megbecsülik a természeti értékeket.

A gyerekek tehát érezhetik: van feladatuk. Együtt gondoskodnak egy élőlényről. Éppen most készül egy városfejlesztési tanulmány, melyben mindezek fontosságát elemzik – mondja Kővári János, a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke.

A tanulmány kitér arra, hogy több mint egy fokot emelkedett az átlaghőmérséklet 20 év alatt Pécsett, ez éppen háromszorosa a világ átlaghőmérséklet-növekedésének. Ezért a városon belüli természeti környezetre is fokozottan oda kell figyelni – tette hozzá Kővári.

A nemes akcióhoz a szervező Ökováros-Ökorégió Alapítvány egy-egy facsemetét kapott az önkormányzattól. Ezeket ültették el most a város iskoláiban.

  • Érdekes

    Hogy eltűnt ez a cikk a süllyesztőben.

  • meleg van

    Növekedett az átlaghőmérséglet: meleg felvonulást pécsre!!!!

  • Újabb látszat a jövőért!

    Kővári úr! Hova tűntek a fák az Mecsek északi oldaláról? Lehet ilyen szép szimbólumokat használni arra, hogy megértessük végre, a zöldítés a város és a polgárok érdeke és lehet bizony önös politikai ambícióink eszköze is. Nem vagyok politikus, csak egy egyszerű választópolgár, és bevallom Önre szavaztam, mert úgy éreztem változtatni fog a város jövőjén és segít abban, hogy a fenntarthatóság szemlélete láthatóvá váljon a város döntéseiben. Páva úr a minap értékelte a város gazdasági helyzetét és elmondta azt is (épp a pécsma hasábjain), hogy mi egy mintaváros vagyunk. Én ezt nem így látom, mindinkább úgy érzem, saját érdekeiket a társadalom valós problémái fölé helyezik és ahogy élesedik az országos kampány és élesedik a helyi verseny is a 2014 utáni helyekért, egy-egy ilyen szimbolikus látszat lépéssel pedig elvakítják a szavazókat. Lehet a környezeti problémákat egyik hatóság asztaláról a másikra tologatni, lehet az elmúlt isten tudja hány évre fogni, de mennyivel egyszerűbb lenne felvállalni, hatékonyan lobbizni a helyi érdekeltségért és két lábbal a földön maradni, bármilyen színű is az a bársonyszék. Azt hiszem ez politikai téren is egy fenntartható lépés lenne, higgye el, a választópolgárok felismernék tevékenységét. Kővári úr, én azért szavaztam Önre, mert azt hittem, Ön ilyen ember és amellett, hogy továbbra is tisztelem, becsülöm Önt, mint embert és mint családapát; mint politikust alkalmatlannak tartom posztjára. Lehet, hogy Ön a polgárokért hoz, segít döntéseket, de a polgárok valós akarata, érdeke nélkül. Sajnos mivel régóta nincs alternatíva, azt hiszem nem fogok a választásra regisztrálni és sajnálom, hogy csalódnom kellett Önben ezen a téren.